Naar de inhoud

Zoekresultaten

De sleutel tot zelfstandigheid en ontplooiing

Richard Brenkman, Arbeidsdeskundige en Adviseur Transitie bij De Onderwijsspecialisten.

“De Onderwijsspecialisten is een stichting voor meerdere scholen in het speciaal onderwijs (SO) en voortgezet speciaal onderwijs (VSO). Met Scalabor delen we de visie dat werk voor deze jongeren niet alleen economische waarde heeft, maar ook van grote sociale waarde is. Werk biedt jongeren perspectief, eigenwaarde en een plek in de maatschappij. Ik spreek ook liever niet van een afstand tot de arbeidsmarkt, maar van jongeren met talenten. Voor met name VSO-jongeren is zichzelf ontwikkelen de sleutel tot zelfstandigheid en zelfontplooiing.” Richard Brenkman ondersteunt op vijftien VSO-scholen de stagebureaus die leerlingen begeleiden bij de stap van speciaal onderwijs naar passend werk. Dit zijn jongeren met uiteenlopende beperkingen, van het autistisch spectrum tot lichamelijke of meervoudige beperkingen. Jongeren die in na het speciaal onderwijs nog veel ondersteuning nodig hebben.

Mooie tussenstap

Voor de overgang van school naar werk hebben Scalabor en De Onderwijsspecialisten elkaar al lang geleden gevonden. Richard: “Alles draait om maatwerk. Geen jongere is bij ons qua talenten hetzelfde. Dus is een individuele aanpak en nauwe afstemming nodig. We kijken samen met Scalabor naar iemands interesse, motivatie, ambitie en ontwikkelpunten. Soms zijn jongeren uit het VSO nog niet klaar om direct de stap naar werk te zetten. Scalabor biedt hen de mogelijkheid om zich in een gestructureerde en veilige omgeving verder te ontwikkelen, zodat ze op een later moment die stap kunnen zetten.”

Maximale ontwikkeling

Als de tijd daar is, zoekt Scalabor naar mooie werkplekken voor deze jeugd. In allerlei sectoren passend bij hun interesses en mogelijkheden, waarbij ook gekeken wordt naar kansrijke beroepen zoals techniek gericht op energietransitie. Richard: “Samen staan wij voor een maximale ontwikkeling van onze leerlingen. Dat moet niet stoppen bij de schooldeuren. Deze jongeren komen met kortlopende contracten de arbeidsmarkt op. Als ze zich niet ontwikkelen dan zijn ze heel snel inwisselbaar. Voor ons betekent duurzame plaatsing daarom dat iemand zich ontwikkelt, meerwaarde krijgt en breder inzetbaar wordt voor de werkgever.”

Begeleiding na school

Scalabor houdt nauw contact met school en werkgever tijdens het hele traject. Maar ook de onderwijsinstelling blijft de leerling volgen: “Vier jaar geleden is het project Combinatiefunctionaris Arbeid gestart in regio Midden-Gelderland, zodat het speciaal onderwijs de schoolverlaters nog drie jaar lang kan monitoren. In de nieuwe wet ‘Van school naar duurzaam werk’ is dit teruggebracht naar één jaar. De persoonlijke persoonlijke begeleider die de leerling op school had, blijft wekelijks contact houden,” licht Richard toe. “Door het directe contact met de jongere, de werkgever en de ouders kun je ook andere levensdomeinen monitoren. Wanneer er thuis iets mis is, de zorg niet goed geregeld is of er financiële problemen spelen, heeft dat vaak directe gevolgen voor de plaatsing. De jongere blijft mogelijk thuis, terwijl de werkgever niet begrijpt waarom. De combinatiefunctionaris Arbeid kan tijdig signaleren waar ondersteuning nodig is en zorgen dat de plaatsing niet in gevaar komt.”

Zachte landing

Wat betreft de toekomst kijkt Richard uit naar de nieuwbouw van Scalabor. “Een gunstige ontwikkeling. Door ouders en leerlingen wordt Scalabor soms nog geassocieerd met sociale werkvoorziening. Een nieuwe en frisse uitstraling zal zeker een andere beeldvorming geven.” “Maar ook nu al biedt Scalabor onze jongeren een gestructureerde werkplek en veilige omgeving, waar ze kunnen groeien en excelleren. En waar ze vooral een zachte landing kunnen maken. Ik hoor van ouders dat ze blij zijn dat hun kind bij Scalabor terecht kon. Je helpt niet alleen de jongeren, je neemt ook de zorg bij de ouders weg door plaatsing in een goede organisatie.” Voor de rol die Scalabor in dit alles speelt heeft Richard alleen maar lof: “Talenten ontwikkelen en daarna ook nog eens de juiste werkplekken vinden. In mijn opinie heeft Scalabor een voorbeeldrol in deze regio wat betreft een inclusieve arbeidsmarkt en inclusief werkgeverschap.”