Naar de inhoud

Zoekresultaten

Arnhem zoekt werkgevers voor nieuwkomers

De Werkbalie is een pilot van gemeente Arnhem. Het doel is om nieuwkomers al aan een betaalde baan te helpen als ze nog in de opvang zitten. Daardoor voelen deze mensen zich onderdeel van de Nederlandse maatschappij en integreren ze sneller. Én de Werkbalie biedt een mooie oplossing voor werkgevers die gemotiveerde werknemers zoeken. Scalabor en bureau AanZ verzorgen de uitvoering.

Werkgevers gezocht

Natuurlijk zijn er ook voldoende werkgevers nodig om dit project tot een succes te maken. Gabriël Yourov, eigenaar AanZ, roept werkgevers die werknemers zoeken op om verder te kijken dan gewoonlijk: “Kom van je eilandje af. Hoezo krapte op de arbeidsmarkt? Er is zoveel onbenut talent dat aan het werk wil en aan het werk kan! Maak gebruik van de kracht van diversiteit.”

Omdat De Werkbalie nieuwkomers duurzaam aan een betaalde baan wil helpen, houdt het werk niet op na het plaatsen. “We coachen zowel de anderstalige nieuwkomer als de nieuwe werkgever”, vertelt Gabriël. “We helpen dus ook om nieuwkomers aan het werk te houden. We willen deze mensen in hun kracht zetten, allemaal.”

De Werkbalie

“Veruit de meeste nieuwkomers in een AZC willen graag werken. En dan niet pas op het moment dat ze een huis krijgen. Maar zo snel mogelijk. Om dat mogelijk te maken, startte gemeente Arnhem vorig jaar dit nieuwe project: De Werkbalie. Tegen de politieke stroom in.” Aan het woord is Martin Kniest. Hij is bekend van tv-programma’s ‘De Wasstraat’ en ‘Bij ons op het AZC’ en is bij Scalabor actief in het domein anderstaligen. Vanuit Scalabor is hij projectleider van De Werkbalie. Momenteel werven we kandidaten niet vanuit een fysieke locatie, maar volledig digitaal.

 De Werkbalie - teamleden groepsfoto

De drijvende krachten achter De Werkbalie: Anne, Tina, Gabriël en Martin

 

Werkbegeleiding opvanglocaties

Scalabor en re-integratiebureau AanZ trekken de kar van het project, zij kregen de aanbesteding van de ‘Aanpak werkbegeleiding rondom opvanglocaties’ toegewezen. “De inzet is niet om vooral de kansrijke jonge mannen aan een betaalde baan te helpen, maar om juist iederéén verder te helpen. Dat doen we met De Werkbalie”, legt Martin uit. Vanwege de successen die al zijn behaald, is het project door de gemeente Arnhem met een half jaar verlengd.

Laagdrempelige balie

Tina is één van de mensen die letterlijk plaatsneemt achter De Werkbalie. In communitycafé ‘A Beautiful Mess’ aan de Nieuwe Kade, tegenover de opvangboten in Arnhem. “Die laagdrempelige balie is één van de redenen dat het zo’n succes is. Omdat ik naast Nederlands en Engels ook goed Arabisch spreek, maak je sneller verbinding. Ook praten we over meer dan alleen werk.” Wegens overweldigend succes zijn de wekelijkse inloopspreekuren tijdelijk gestaakt. Maar zodra de nieuwe inschrijvingsronde van start gaat, zitten Tina en haar collega’s weer klaar om nieuwkomers aan het werk te helpen.

Al doende leren

De Werkbalie is een pilotproject: al doende leren wat de beste manier is om deze doelgroep te helpen. “We willen in Arnhem een vaste waarde worden. En het zou helemaal mooi zijn als deze methode in het hele land wordt uitgerold”, vertelt Martin. Tina vult aan: “We gaan niet achter een bureau zitten en het bedenken voor de doelgroep. We gaan echt in gesprek met hen.”

Binnen de pilot is (nog) niet genoeg tijd en geld om alle 180 aanmeldingen te helpen. Er is een heel diverse groep van 30 mensen geselecteerd die begeleiding krijgt. Jong, oud, man, vrouw, met en zonder status. Van hen is een deel al geplaatst, dat aandeel gaat nog stijgen.

Meer dan bemiddelen

“We vragen hen wat zij willen, wat ze belangrijk vinden, wat hun verwachtingen zijn van werken in Nederland, in welke branche ze willen werken en wat ze nodig hebben om aan het werk te gaan”, legt Tina uit. Na de plaatsing coachen ze zowel de anderstalige nieuwkomer als de nieuwe werkgever. Dat kost meer tijd dan bemiddelen alleen, maar het is een investering voor de lange termijn. “Want dit helpt om mensen duurzaam aan een baan te helpen en niet voor even. En het geeft ons heel veel informatie over hoe deze groep eruitziet en hoe we hen verder kunnen helpen. We doen vaak veel aannames, hier hebben we gelegenheid om die te toetsen. Alleen dat al is winst van dit project”, legt Anne Fijten uit. Zij is projectondersteuner voor De Werkbalie vanuit Scalabor.

Arnhem steekt nek uit

“We zijn trots dat de gemeente Arnhem, en met name wethouder Paul Smeulders, de nek heeft uitgestoken om dit project mogelijk te maken in samenwerking met COA – Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Dat kost inderdaad geld, maar het levert ook heel veel geld op”, vertelt Martin. Nieuwkomers in AZC’s dragen een deel van hun salaris af aan het AZC en het scheelt de gemeente veel uitkeringen. Martin vervolgt: “Wij weten dat deze investering zichzelf heel snel terugbetaalt. Een gemiddeld inburgeringstraject van een nieuwkomer duurt één tot zes jaar. Door dat te halveren, bespaar je veel kosten. Maar je zorgt er vooral voor dat deze groep mensen sneller de taal leert en sneller mee kan doen en kan bijdragen aan onze maatschappij.”