Naar de inhoud

Zoekresultaten

Een kennismaking met Wendela Verkaik: ‘Scalabor wordt steeds relevanter’

Wendela Verkaik is sinds 1 maart onze waarnemend directeur. Ze is sinds 2018 bij Scalabor aan boord en ziet grote kansen voor de toekomst. “Scalabor wordt steeds relevanter.”

Na haar studie bedrijfscommunicatie ging Wendela ging aan de slag bij uitzendorganisatie Randstad, waar ze de commerciële kant van de arbeidsmarkt leerde kennen. Vervolgens werkte ze bij de gemeente Renkum, waar ze manager werd van het sociaal domein. “Daar ontdekte ik dat daar mijn hart ligt, aan de sociale, menselijke kant. Om in je werk iets te kunnen betekenen voor een ander, dat vind ik geweldig. Toen ik in 2018 switchte naar Scalabor kwam alles samen: mensen vooruithelpen, commerciële contacten met bedrijven onderhouden en samenwerken met de lokale instanties en politiek.”

Paspoort
Naam: Wendela Verkaik
Leeftijd: 52
Woonplaats: Arnhem
Kinderen: dochter Sasya (24), zoon Faysal (21), kleinkind Talha (1)
Opleiding: Internationale bedrijfscommunicatie, Radboud Universiteit Nijmegen
Ervaring: Intercedent (1996-2006) en rayonmanager (2006-2009) bij uitzendorganisatie Randstad, hoofd bestuursondersteuning (2009- 2015) en manager Sociaal Domein (2016-2018) bij Gemeente Renkum, manager Detachering en Arbeidsontwikkeling (2018-2025) bij Scalabor

Voortbouwen op fundament

Wendela startte bij Scalabor ongeveer tegelijk met directeur Marcel Hielkema. Samen werkten ze aan de professionalisering en modernisering van Scalabor. In zeven jaar transformeerde de organisatie van sociale werkplaats naar een bedrijf voor arbeidsontwikkeling. Een bedrijf dat bovendien financieel gezond is. Wendela: “En nu bouw ik samen met de bevlogen collega’s van Scalabor op dit fundament. Er is genoeg te doen, we hebben de afgelopen jaren bewezen dat we steeds relevanter zijn. Op dit moment is gewoon iedereen nodig op de arbeidsmarkt. Wij begeleiden mensen die hun steentje kunnen én willen bijdragen, maar soms niet helemaal in het plaatje passen en daardoor moelijker een passende werkplek kunnen vinden. Voor hen zijn wij de springplank naar de arbeidsmarkt. Bedrijven bieden wij op hun beurt een oplossing door goede en vaak extra gemotiveerde mensen voor te stellen.”

“Iedereen is nodig op de arbeidsmarkt. Wij zijn een springplank voor wie dat nodig heeft.”

Ervaring dichtbij

“De wereld is vaak hard als je niet direct aan het juiste plaatje voldoet”, vertelt Wendela. “Dat zie ik niet alleen bij Scalabor, maar ook in mijn privéleven. Een van mijn zussen heeft moeite om sociaal mee te komen. Dat frustreert haar regelmatig. Ze wil zo graag gewoon meedoen, niet opvallen. Dus ik ken het perspectief van veel van onze medewerkers van dichtbij. En de vader van mijn kinderen is van buitenlandse komaf, waardoor ze zijn opgegroeid in twee verschillende culturen. Ook dat ik dat perspectief ken, helpt me in mijn werk bij Scalabor.”

Duwtje in de rug

Veel bedrijven hebben behoefte aan personeel en willen een maatschappelijke bijdrage leveren, bijvoorbeeld op het gebied van diversiteit en inclusie. Maar hoe pak je dat aan? “Scalabor helpt werkgevers hierbij, we bieden oplossingen. Enerzijds voor de krapte op de arbeidsmarkt en anderzijds voor de invulling van hun maatschappelijke doelstellingen”, legt Wendela uit. Scalabor is zelf overigens ook zo’n werkgever. “We bieden betaald werk in een beschutte werkomgeving voor wie dat nodig heeft.” Als sociaal ontwikkelbedrijf is Scalabor steeds vaker alleen een opstapje of duwtje in de rug. “We ondersteunen met de ontwikkeling van de extra vaardigheden die nodig zijn. Dat kan vakkennis zijn, kennis van de cultuur of extra zelfvertrouwen. En zodra het kan, laten we je los, waarbij we eventueel nog als vangnet kunnen fungeren als het tijdelijk even wat minder goed lukt.”

Detachering: werkplek met vangnet

Dat vangnet bestaat bijvoorbeeld uit detacheren. Wendela: “Dat doen we steeds meer. Je bent bij ons in dienst, krijgt salaris, maar werkt bij een ander bedrijf. Zo bieden we bedrijven gekwalificeerde én gemotiveerde medewerkers. Als iemand extra begeleiding nodig heeft, zorgen wij daarvoor. Zo zijn er verschillende bekende productiebedrijven die afdelingen hebben met Scalabor-teams. Waar de sociale werkplaats van vroeger dat soort werk in huis haalde, brengen we nu de mensen naar het bedrijf toe. Als het nodig is, doen we dat zelfs letterlijk, maar de meeste collega’s reizen zelf naar hun werkplek. Onze mensen werken op locatie, met misschien wat extra aanpassingen in het bedrijf en begeleiding van ons.”

Ontwikkelpaden

Wendela licht toe dat Scalabor veel verschillende typen ondersteuning biedt aan veel verschillende mensen. “Denk aan mensen met een fysieke uitdaging of juist een sociale, mensen uit een andere cultuur of jongeren die moeite hebben om de stap naar werk te maken.” Scalabor werkt met ontwikkelpaden. “Mensen die om wat voor reden dan ook moeite hebben om een diploma te halen op school, krijgen intern een opleiding. In onze eigen bedrijven leren ze vaardigheden waarvoor ze een certificaat krijgen. En daarmee kunnen ze instromen bij een werkgever, vooral in sectoren waar talent nodig is. Zij kunnen taken uit handen nemen van specialistische collega’s. Zo kun je als bedrijf met minder specialisten toch je doelstellingen halen.”

Waar een wil is…

“Wahib is voor mij een sprekend voorbeeld van iemand voor wie we het doen”, vertelt Wendela. “Hij kwam bij mij op gesprek omdat hij heel graag opnieuw aan het werk wilde. Een jonge, vlotte, gemotiveerde man, met een enorme positieve energie. Door een ziekte kreeg zijn leven een andere wending. De inschatting was dat hij weinig arbeidsvermogen zou houden. Maar hij legde zich daar niet bij neer. We hebben samen gezocht naar passend werk en hij heeft nu een baan bij ons. Hij beheert onder meer mijn agenda en regelt alles rondom activiteiten en vacatures. Hij is niet meer weg te denken.”

“Mensen die ondersteuning bij ons vragen, vind ik ontzettend moedig.”

Waardevolle medewerkers

Wendela spreekt haar bewondering uit voor mensen die ondersteuning zoeken bij Scalabor. “Er is moed voor nodig om toe te geven dat je die springplank nodig hebt. Dat je zegt: ik wil meedoen, maar dat lukt me niet alleen. En wat is het dan fijn dat Scalabor er is om die ondersteuning te bieden. Ik wil tegen iedereen zeggen: maak gebruik van ons in de periode dat je een extra duwtje nodig hebt. Er zijn zoveel mensen die passen bij een vacature. En steeds meer werkgevers zijn bereid om wat moeite te doen. De afstand tot de arbeidsmarkt die overbrugd moet worden, is meestal maar heel klein. En in ruil daarvoor krijg je ontzettend waardevolle medewerkers.”