Van Den Haag tot Intratuin Arnhem: ontmoetingen die ertoe doen! (blog)
Afgelopen week zat vol met interessante en leuke bijeenkomsten over een scala van uiteenlopende onderwerpen.
Cedris-lezing: ontmoeting en demonstratie in Den Haag
Zo was ik aanwezig bij de jaarlijkse Cedris-lezing in Den Haag. Erg leuk om zoveel directeuren van andere sociale ontwikkelbedrijven weer even te spreken en te luisteren naar het inspirerende verhaal van Josse de Voogd. Maar het leukste vond ik het toen het FNV en CNV kwamen demonstreren tijdens de bijeenkomst.
Dat klinkt wat vreemd uit de mond van een werkgeversvertegenwoordiger, dus ik zal het even toelichten.
Waarom deze demonstratie zo belangrijk was
Als eerste vond ik het goed dat medewerkers van sociale ontwikkelbedrijven langskwamen vanwege het onderwerp waar ze aandacht voor vragen. Door een aanpassing in het belastingstelsel zijn medewerkers in de laagste loonschalen er per 1 januari een paar tientjes per maand in loon op achteruitgegaan. En dat terwijl de meeste mensen er een paar euro op vooruit zijn gegaan.
Nu klinkt het wellicht niet veel, een paar tientjes, maar wanneer je al niet zo’n hoog loon krijgt en de prijzen continu stijgen, dan maken die paar tientjes echt een verschil. Het was daarbij helemaal niet de bedoeling dat deze medewerkers erop achteruit zouden gaan. Het is een bijeffect van een regel die helemaal niet zo zou moeten uitpakken. Nu maken we allemaal wel eens fouten, maar ik heb altijd geleerd dat je die vervolgens moet herstellen. Dat is hier ook het geval. De oproep aan het kabinet is dan ook simpel: zorg ervoor dat dit zo snel mogelijk hersteld wordt. Een duidelijke oproep van de vakbonden die iedereen in de zaal niet alleen onderschrijft, maar waar de bedrijven zelf ook een petitie voor hebben die breed ondertekend wordt.
Scalabor-collega’s laten hun stem horen
Wat ik daarnaast echter heel leuk vond, was om te zien dat een aantal van mijn Scalabor-collega’s ook de moeite had genomen om mee te gaan naar Den Haag om hun stem te laten horen en op te komen voor hun collega’s. Echt heel goed om Harry, Geurt en Hein in hun rode hesjes te zien. En volgens mij was dat wederzijds, want zodra ze zagen dat ik aanwezig was, kwamen ze me uitgebreid begroeten. Veel mensen in de zaal vroegen zich af wat er aan de hand was, maar het was eigenlijk heel eenvoudig: een aantal collega’s die elkaar in een andere stad tegenkwamen en het leuk vonden elkaar daar te treffen.
Trots op onze cultuur bij Scalabor
De manier waarop dat echter ging, is voor mij heel tekenend voor hoe we bij Scalabor met elkaar omgaan. Als collega’s. Iemand vroeg mij onlangs waar ik het meest trots op was, en ik denk dat het precies dit is: hoe je elkaar aanspreekt, elkaar kent en voor elkaar opkomt wanneer dat nodig is. Nu zeg ik dit, maar ik hoor het ook altijd van mensen die bij ons op bezoek komen. En dat zijn er nogal wat over de afgelopen paar jaren.
Inclusiviteit als oplossing voor personeelstekorten
Zo ook afgelopen maandag, toen Tuinbranche Nederland, de belangenorganisatie van tuincentra, langskwam bij de Intratuin om te kijken hoe wij inclusief ondernemen. Net zoals inmiddels alle sectoren in Nederland heeft ook de tuinbranche steeds meer moeite om aan goede medewerkers te komen, en dan is inclusiviteit een van de oplossingen. Helemaal wanneer je ziet dat dat in onze Intratuin heel goed lukt. Volgens mij hebben we onze bezoekers dan ook kunnen inspireren!
Terug naar het begin: tien jaar Werkgeversservicepunt
Wie ik ook nog even mocht inspireren, waren de collega’s van het Werkgeversservicepunt voor onze regio. Samen met drie andere zogenaamde ‘mystery guests’ mocht ik in een korte pitch aangeven wat ik vond dat er goed ging en wat er wellicht nog beter kon. Wat leuk was, was dat de spreker voor mij, wethouder Stef Bijl van Zevenaar, in zijn presentatie een foto had van de start van het WSP tien jaar geleden, waar ik samen met toenmalig staatssecretaris Jetta Klijnsma op stond. Ik besefte me dat dit niet alleen de start was van het WSP, maar ook van mijn eigen bewustwording dat inclusiviteit ongelooflijk belangrijk is. Een bewustwording die er drie jaar later voor zorgde dat ik van een advocaten- en notarissenkantoor verhuisde naar een sociaal ontwikkelbedrijf.
Samen bouwen aan een inclusieve arbeidsmarkt
Overigens gaf ik in mijn pitch aan dat ik het werk van het Werkgeversservicepunt, waarbij zij werkgevers helpen om meer kwetsbare werkzoekenden aan te nemen, heel belangrijk vind. Ik denk dat de vraag en daarmee hun rol alleen maar groter wordt. Een rol die we straks gezamenlijk in het nieuwe regionale werkcentrum nog meer kunnen uitbouwen.
Een week vol ontmoetingen en inspirerende gesprekken
Deze activiteiten, in combinatie met mijn laatste OR-vergadering, een bezoek van het CBF aan Kinderhulp, een gesprek met de provincie, TenneT en Alliander over netcongestie, de alliantievergadering van het Nationaal Programma Arnhem-Oost, een online bijeenkomst van de adviesraad Fair Health van de HAN en de eerste bestuursvergadering van Connectr van het jaar, maakten het weer een gevarieerde en meer dan interessante week!