Nieuwbouw gloort voor sociaal werkbedrijf Scalabor
Bron: De Gelderlander 8-1-2025, Harry van der Ploeg
Scalabor, het sociaal ontwikkelbedrijf voor Midden-Gelderland, krijgt nieuwbouw. De nieuwe huisvesting gaat in het eerste kwartaal van 2026 open. Het gebouw verrijst op de hoek van de Driepoortenweg en de Cruquiusweg op bedrijventerrein Het Broek in Arnhem.
Directeur Marcel Hielkema van Scalabor noemt de verhuizing een mijlpaal in de geschiedenis van wat ooit de sociale werkvoorziening Presikhaaf Bedrijven heette. Scalabor werkt voor negen Gelderse gemeenten: Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar. Het bedrijf helpt mensen die ondersteuning nodig hebben bij het vinden en behouden van werk
Hielkema wijst op de artist impressions van de nieuwbouw naar ontwerp van architectenbureau PUNKT uit Veenendaal die thans in de gangen van het oude gebouw hangen. Het nieuwe onderkomen kenmerkt zich straks door een entree met veel glas en licht, met een fraaie waterpartij er langs, alles duurzaam en energiezuinig. Hielkema ziet in de nieuwbouw een uiting van respect naar zijn mensen. ,,Je laat als regio zien dat je ze serieus neemt.”
De oude bedrijfshallen uit de jaren zeventig bevinden zich op de hoek van de Driepoortenweg en de Westervoortsedijk. Ze hebben hun tijd gehad, zo benadrukt Hielkema. Het binnenklimaat goed houden lukt niet meer. ,,Te koud in de winter, te warm in de zomer.”
Mensen met een arbeidsbeperking aan het werk helpen staat in een totaal ander daglicht dan voor de afschaffing van de Wet sociale werkvoorziening (WSW) in 2015. Werkgevers worden sindsdien via allerlei wegen gestimuleerd om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen, met bijbehorende begeleiding. Dat werkt behoorlijk goed, zo stelt Hielkema.
,,We hebben dit jaar 400 mensen vanuit de bijstand begeleid naar een baan, 25 procent meer dan het jaar daarvoor. We hebben de wind mee, het tekort aan arbeidskrachten is zo hoog dat de werkgevers geen hoge drempels meer opwerpen. Ze zijn niet meer op zoek naar een schaap met vijf poten, ze hebben er juist belang bij dat ze veel mensen een kans geven. Wij helpen de mensen zoeken naar de mogelijkheden, naar de ontdekking van hun talent.”
Afstoten van oude huisvesting, zoeken naar plek voor nieuwbouw
In april 2023 stootte Scalabor al de helft af van haar huisvesting af. Het bedrijf had deze ruimte niet meer nodig omdat meer dan zestig procent van de werknemers aan de slag was gegaan bij reguliere werkgevers. Bovendien gingen medewerkers met pensioen. Het scheelde bij elkaar zo’n tienduizend vierkante meter en ook nog eens veel geld aan huur en aan energiekosten. Een plan voor nieuwbouw op het eigen terrein ging echter niet door vanwege de gestegen bouwkosten na de energiecrisis die de oorlog in Oekraïne teweeg bracht.
Thans ziet de situatie er heel anders uit. Nieuwbouw op de oude plek is niet meer aan de orde. Eigenaar van de oude panden Fortissimo Real Estate B.V heeft verderop grond aangekocht van voorheen WISA Sanitair, dat een paar jaar terug de fabriek sloot. Projectontwikkelaar Trits Vastgoed en bouwbedrijf Van Kleef nemen de bouw voor rekening. Hielkema: ,,Wij gaan het pand straks huren, zoals we dat nu ook doen.”
Op het braakliggende terrein wordt in januari de eerste paal geslagen voor het nieuwe Scalabor. ,,Er zijn duizend heipalen besteld”, vertelt Hielkema. ,,De opening verwachten in het eerste kwartaal van 2026. Er zit veel trainingsruimte bij voor opleidingen voor onze medewerkers en deelnemers aan ontwikkeltrajecten en een groot restaurant.”
Het Werkgevers Service Punt Midden Gelderland trekt ook in het gebouw. Deze organisatie ondersteunt werkgevers met het vinden van personeel en met de begeleiding en subsidiëring van banen voor mensen met een beperking. ,,In de toekomst gaan we naar krachtenbundeling van alle organisaties die mensen aan het werk helpen”, legt Hielkema uit. ,,Het Regionaal Werkcentrum.”
Werk bij reguliere werkgevers is sterk groeiende
De nieuwbouw van Scalabor heeft een oppervlakte van 10.000 vierkante meter. Er is plek voor 300 mensen, waarvan een deel beschut werk heeft. ,,Want er blijft altijd een groep waarvoor meer begeleiding nodig is”, aldus Hielkema, Tegelijkertijd is een groot deel van de werknemers via Scalabor gedetacheerd bij werkgevers elders.
Dat is totaal anders in de tijd van Presikhaaf Bedrijven, zo constateert wethouder Bestaanszekerheid Mark Lauriks. ,,Waar eerst zestig procent van de mensen binnen werkte, werkt nu ruim 60 procent bij een reguliere werkgever ergens in de regio. Je ziet gelijk bij het binnenkomen bij Scalabor een bedrijf dat totaal veranderd is. Met een plek voor jongeren, een plek voor werken aan je digitale vaardigheden. Met opleidingen voor alle mogelijke beroepen, van beveiliging tot werken voor grote webshops.”
Bij wethouders elders in de regio hoort Lauriks ook goede geluiden. ,,Een collega vertelde me dat hij in zijn gemeente een man tegen kwam, trots met Scalaborjas – die vertelde over hoe leuk hij z’n werk vond. Die man werkte ook al bij Presikhaaf Bedrijven maar had toen geen dag in de week de jas van z’n werk aan. Mensen voelen zich gezien, willen bij Scalabor horen. Er is echt sprake van een gemeenschap. En dat zie je in de cijfers: de bedrijfsresultaten zijn goed, het verzuim is lager dan landelijk gemiddeld en werknemers geven hun werk een hele ruime voldoende.”
Scalabor laat een pand achter met een oppervlakte van 30.000 vierkante meter. ,,Dat geeft perspectief op nieuwbouw in een tijd dat de ruimte voor nieuwe bedrijvigheid beperkt is”, benadrukt Hielkema. ,,Het is goede vestigingsplaats pal tegenover Industriepark Kleefse Waard.”