Naar de inhoud

Zoekresultaten

Stephan aan het werk dankzij Werkbrigade: “Een kantoorbaan? Nooit meer!”

Werkbrigade is de naam van een project van Scalabor en de gemeente Arnhem om mensen met een bijstandsuitkering aan het werk te helpen. Het begon als een pilot, bleek succesvol en is nu een blijvertje. Stephan Goldewijk kan beamen dat het werkt, want: hij werkt! Met zichtbaar plezier snoeit hij struiken, maait gras en houdt bloemperken bij. 

Werken in het groen is niet voor iedereen weggelegd. Toch zijn er genoeg mensen die het heerlijk vinden de hele dag buiten bezig te zijn. Zo ook Stephan. Niet dat hij dat al van jongs af aan wist. Integendeel, hij was opgeleid als administratiemedewerker. Dat eindigde ermee dat hij werkeloos thuis zat. Zijn liefde voor het buitenwerk ontdekte hij via Werkbrigade (zie kader) en nu wil hij niet meer anders. “Je voelt je zo vrij als een vogeltje en je bent de hele dag in de natuur.”

Kennis opdoen

“Onze werknemers groenvoorziening maaien het gras, snijden de graskanten, snoeien de struiken en hier in Park Sonsbeek legen we de prullenbakken, ruimen zwerfaval weg, geven de herten te eten, schilderen en repareren het hekwerk. Kortom, wij doen alles wat er buiten moet gebeuren,” vertelt Hielke Bakker, teamleider Groen & Grijs (afval) bij Scalabor. Vanuit die functie begeleidt hij ook de werknemers van Werkbrigade.

“Een hele dag buiten, ik wil niet meer anders”

“In de groenvoorziening begin je meestal op de Arnhemse begraafplaats Moscowa. Die is 35 hectare groot en heeft een enorme diversiteit aan planten en begroeiing. Je kunt er vaktechnische kennis opdoen van alle groenwerkzaamheden. Er is een vaste begeleider aanwezig en dat is handig voor mensen die in het begin moeite hebben met bijvoorbeeld hun dag-nachtritme. Die kunnen er wat later beginnen. Mensen zoals Stephan, die zelfstandig kunnen werken, gaan daarna onder meer in park Sonsbeek aan de slag.”

Maatwerk

Stephan vindt van alle activiteiten het winterwerk het leukste. “Dat zijn de wat zwaardere klussen, bijvoorbeeld met een kettingzaag bomen snoeien. Daarvoor heb ik vorig jaar een diploma gehaald.” Die certificaten behalen de groenmedewerkers via Scalabor. Stephan heeft al een hele stapel diploma’s: Veilig werken langs de weg, VCA (Veiligheid Checklist Aannemers), eenvoudige EHBO, werken met de bosmaaier, werken met kleine tuin- en parkmachines (bladblazer, kantensnijder, heggenschaar) en Wet Natuur Bescherming zodat je beschermde vogels of bloemen herkent en spaart. Samen kijken we welke diploma’s iemand bovenop de verplichte certificaten wil en kan behalen.

“Binnen Werkbrigade is veel maatwerk mogelijk, denk aan die latere starttijd. Maar ook op andere punten kunnen we aanpassingen doen,” aldus Hielke. “We starten op dezelfde manier, of het nu bij Schoonmaak, Intratuin of in de Groenvoorziening is, maar gaandeweg zie je per individu waar iemand het beste op zijn plek zit.”

De slotconclusie van de pilot Werkbrigade: een geslaagd project dat zeker moet blijven. Op dit moment kunnen regiogemeenten kennis maken met dit instrument. Zodat ook daar bijstandsgerechtigden weer voorzichtig aan het werk kunnen. Net als Stephan: “Ik had dat duwtje echt even nodig en ben blij dat ik deze kans gekregen heb.”

Werkbrigade
In 2020-2021 begonnen gemeente Arnhem en Scalabor met Werkbrigade. Een pilotproject om bijstandsgerechtigden voor wie de stap naar een reguliere werkgever nog even te groot is, aan het werk te helpen: in de groenvoorziening, de schoonmaak of bij Intratuin in Arnhem (waar Scalabor franchiseondernemer is). Scalabor verzorgt de benodigde opleidingen en begeleiding; de gemeente betaalt een deel van de loonkosten en de begeleidingskosten. De werknemer krijgt direct een jaarcontract. Na twee jaar kan hij doorstromen naar een reguliere werkgever.