Wat je ontdekt als je de tijd neemt om écht te verbinden (blog)
Afgelopen week ging het managementteam van Scalabor twee dagen de hei op. Eerlijk gezegd ben ik niet altijd een fan van zulke heidagen, maar deze keer was het verrassend aangenaam en meer dan nuttig. Heidagen waarbij je met een paar trainers op zoek gaat naar een combinatie van managementvaardigheden ontwikkelen en het ‘gelijkzetten van horloges’ vind ik soms wat ongemakkelijk. Daar komt nog bij dat het gewoon razend druk is, en twee dagen uit de running zijn, kan best lastig zijn. Maar, zoals gezegd, deze keer was ik zeer tevreden.
De kracht van elkaar leren kennen
Met de wisselingen van de wacht op verschillende plekken binnen het MT was het vooral waardevol om elkaar beter te leren kennen. In de drukte van alledag kom je daar niet altijd aan toe. Zo weet ik nu wie welke huisdieren heeft, wie een hobby kok is en hoe ieders jeugd eruitzag. Maar bovenal heb ik nu een beter idee van hoe iedereen gemotiveerd is, welke drive ze hebben en wat we gezamenlijk willen bereiken. En dat is nogal wat, want je merkt dat iedereen enorm gedreven is om het verschil te maken.
Dit alles deden we onder begeleiding van twee trainers die ik iedereen kan aanraden. Ze wisten ons op een licht dwingende maar effectieve manier te helpen bij het beantwoorden van concrete vragen. In een nieuw team is het altijd even zoeken naar de juiste manier van samenwerken en elkaar aanspreken, en ik denk dat we dat mede dankzij deze tweedaagse goed hebben gevonden. De positiviteit spatte er in ieder geval vanaf, daar op Sportcentrum Papendal waar we de heidagen hadden georganiseerd. En ’s avonds was er nog voldoende tijd om mails te checken en appjes te beantwoorden.
De rode draad, zoals gezegd, is dat iedereen wil bijdragen. Heel concreet betekent dat voor ons: een nóg betere werkgever zijn en nóg meer mensen begeleiden naar passend werk. Maar ook door mensen en werelden te verbinden. We hebben gemerkt dat Scalabor daarin een grote rol kan spelen. Het verbinden van werkzoekenden met werkgevers, bedrijven met de overheid, en het verbinden van verschillende ‘bubbels’.
Verbinding als sleutel tot verandering
Eerder dit jaar deden we dat bijvoorbeeld met het succesvolle jongerenproject rondom het Olympische TeamNL Huis. Onlangs koppelden we de choreografen van Introdans en de studenten van ArtEZ aan onze medewerkers in de derde editie van Scalabor Bruist. Afgelopen week kwam daar een geweldige mini-documentaire over uit, die je hier kunt bekijken: https://youtu.be/0IJiXffcrgM?si=43VvXMIWFD5lFKkJ. Neem zeker een kijkje om te zien wat er gebeurt wanneer drie bubbels, die elkaar normaal nooit zouden treffen, met elkaar in gesprek gaan — of in dit geval: met elkaar dansen.
Hoe ontmoeting polarisatie kan doorbreken
Dit is ook wat ik denk wanneer ik kijk naar de toenemende tegenstellingen in onze samenleving. We hebben vaak een beeld van elkaar en vinden iets van elkaar, maar kennen elkaar eigenlijk niet. Dan helpt dansen, maar zeker ook het in gesprek gaan enorm. Want dan blijkt dat we helemaal niet zo anders zijn. Ik beweeg me in veel verschillende bubbels en het valt me telkens weer op: we verschillen veel minder dan we denken.
Om die reden vind ik het initiatief van burgemeester Ahmed Marcouch om deze week een bijeenkomst te organiseren over moed en elkaar leren kennen heel goed. Vanuit Scalabor dragen wij daar graag aan bij. Door te verbinden in plaats van te polariseren. Inclusiviteit dus!