Scalabor Draait Door! (blog)
Het is maar goed dat ik geen podiumvrees heb want afgelopen week mocht ik weer even! Op dinsdag organiseerden we voor de tweede keer dit jaar de Zeepkist bijeenkomst. Tijdens deze halfjaarlijkse bijeenkomst worden al onze leidinggevende en ondersteunende medewerkers bijgepraat over het reilen en zeilen van Scalabor. Elke keer kiezen we daarbij voor net weer een andere vorm. De ene keer is het letterlijk een zeepkist waarop ik sta en een verhaal houdt, de andere keer hebben we een hulpvraag die we voorleggen waar collega’s in groepen met elkaar over in gesprek gaan. Deze keer hadden we gekozen voor een talkshow opzet; de eerste aflevering van ‘Scalabor draait door!’. Zelf mocht ik als heuse talkshow host plaatsnemen aan een grote tafel waar ik een tal van gasten mocht ontvangen die ons vertelden over het laatste nieuws bij Scalabor.
Positieve cijfers en nieuwe investeringen
Zo gaf onze financial controller Rinke een update over de financiële stand van zaken van dit jaar tot nu toe. Zijn boodschap was helder; we staan er goed voor en halen naar verwachting dit jaar de begroting. Ook hebben we een mondeling akkoord met gemeenten over de dienstverlening SW voor de komende jaren en heeft het Rijk geld vrijgemaakt om onze succesvolle Werkbrigade verder uit te breiden. Daarnaast kon hij ons nog vertellen dat er gewerkt wordt aan een ICT-plan voor de toekomst, wat in ieder geval inhoudt dat we op korte termijn investeren in nieuwe laptops! Een boodschap die door het aanwezige publiek heel goed ontvangen werd.
Inclusie in actie
Maar als sociale onderneming zijn de positieve financiën wel een voorwaarde om te kunnen doen wat we doen maar geen doel op zich. Dat is namelijk om zoveel mogelijk mensen te begeleiden naar zo passend mogelijk werk. Manager arbeidsontwikkelingen en detacheringen Wendela vertelde ons dat ook dit heel goed ging. Zo werken momenteel 63% van onze medewerkers, al dan niet onder onze begeleiding, extern. Wetende dat toen we begonnen dit percentage 38% was, is er op dat vlak nogal wat gebeurd in de afgelopen jaren. Het helpt daarbij dat de arbeidsmarkt heel krap is en werkgevers steeds meer open staan voor inclusie. Daarbij weten we ook dat de medewerkerstevredenheid hoger ligt bij zo regulier mogelijk werk, maar dat we ook altijd intern werk moeten blijven aanbieden voor diegene die daar mee gebaat is. Passend werk dus. Maar het cijfer dat echt iedereen wegblies is het aantal kwetsbare werkzoekenden die we dit jaar – veelal in samenwerking met onze partner – vanuit de bijstand begeleid hebben naar een betaalde baan; eind september stond de teller op 295! Wetende dat vorig jaar in totaal 305 mensen uitgestroomd zijn naar betaald werk, is dit een ongelofelijk goed resultaat! Helemaal wanneer je weet dat uit onderzoek van de gemeente Arnhem blijkt dat 90% die baan na een jaar nog steeds heeft!
De Ondernemingsraad: actief en constructief betrokken
De voorzitter van de OR, Gerrit, was dan ook in het volgende tafelgesprek zichtbaar tevreden. Zeker omdat op heel veel verschillende dossiers dit jaar de ondernemingsraad actief heeft meegedacht en een goede constructieve rol heeft gespeeld. Tijdens het gesprek riep hij de aanwezigen dan ook op om meer gebruik te maken van de OR of lid te worden. En niet alleen omdat dat positief is voor het bedrijf en de medewerkers, maar ook voor de persoonlijke ontwikkeling.
Toekomstplannen voor huisvesting
In het volgende blok gaven collega’s Arjan en Sandra een update over onze huisvesting. Zo zijn we in de Kwekerij bezig om nieuwe kantoren te realiseren en hebben we ambitieuze plannen voor de locatie Driepoortenweg. Daar ga ik hier echter nog niet te veel over vertellen; ik houd jullie nog even in spanning!!
Scalabor in een veilige haven
Tenslotte schoven onze nieuwe manager Productie, Guido van de Berg, en manager Diensten, Wietse Wes, aan om zich te presenteren. Erg goed om hen aan boord te hebben in deze nieuwe fase van het bedrijf waarin we concluderen dat we het goed doen, in een veilige haven beland zijn en daardoor nu door kunnen pakken op een aantal verschillende vlakken. En dat is nodig, want in een arbeidsmarkt die alleen maar krapper wordt en een wereld die alleen maar ingewikkelder wordt voor veel mensen, zijn wij meer nodig dan ooit.
Een week vol samenwerkingen en nieuwe ambities
Dat we als maatschappij moeten blijven investeren daar waar mensen of zelfs hele wijken achterop dreigen te raken, werd mij nogmaals duidelijk tijdens de bijeenkomst van het directienetwerk Arnhem later in de week. Sinds enkele jaren mag ik samen met de wethouder economie van Arnhem deze halfjaarlijkse bijeenkomst van de 50 grootste werkgevers in de stad organiseren. En deze keer hadden we als onderwerp het Nationaal Programma Arnhem-Oost gekozen. In dit programma wordt er een generatie lang geïnvesteerd in vijf wijken in Arnhem op het gebied van leefbaarheid en veiligheid, opvoeding en onderwijs en werk en inkomen. Met dat laatste mag ik mij af en toe bemoeien en dus stond ik donderdag samen met burgemeester Ahmed Marcouch, voormalig vicepremier Lodewijk Asscher en directeur van het NPAO Monaim Benrida op het podium om aan te geven waarom dit programma zo belangrijk is en om bedrijven aan te haken bij deze beweging. En die bedrijven waren echt allemaal positief. Vanuit eigen belang, omdat er in deze wijken veel onbenut arbeidspotentieel zit en werkgevers echt iedereen nodig hebben. Maar ook omdat bedrijven heel maatschappelijk betrokken zijn en graag hun steentje bij willen dragen. En hier zijn enorm veel mogelijkheden in. Zo gaf directeur Papendal Jochem Schellen een kijkje in de keuken van het TeamNL huis tijdens de Olympische Spelen en het succesvolle jongerenproject dat zij daar gehad hebben. Een oproep aan de werkgevers in de zaal was dan ook om te kijken hoe we op eenzelfde manier andere initiatieven ook aan elkaar kunnen knopen.
Al met al weer een mooie week die smaakt naar meer!