Naar de inhoud

Zoekresultaten

Kijk naar wat wél kan: lessen van Prinsjesdag en de Airborne Herdenking (blog)

Bestuurder- directeur Marcel Hielkema blogt vrijwel wekelijks over ontwikkelingen in de arbeidsmarkt in het algemeen en bij Scalabor in het bijzonder.

Twee belangrijke momenten afgelopen week: Prinsjesdag en de Airborne herdenking. Laten we beginnen met het eerste. Op de derde dinsdag van september houdt de Koning de troonrede, waarna de Minister van Financiën de Miljoenennota presenteert. Dit laatste is de begroting van het Rijk, waarin de inkomsten en uitgaven voor het komende jaar zijn opgenomen. Deze begroting is gebaseerd op de plannen uit het regeerakkoord.

Wat wél kan volgens de troonrede

Direct na de troonrede kreeg ik berichtjes van verschillende mensen die vroegen of ik dacht dat de Koning de blogs en opiniestukken van Scalabor leest. Ik denk eerlijk gezegd van niet (maar je weet het natuurlijk nooit!). Het was echter mooi om te horen dat hij begon met de woorden dat we meer moeten kijken naar wat wél kan. Dat is precies wat wij al jaren uitdragen. Toen hij vervolgens verwees naar TeamNL, werd het voor sommigen wel erg duidelijk. Hadden wij niet net een succesvol project afgerond met jongeren in het TeamNL Huis? En was de kop van ons opiniestuk in de Telegraaf na de Paralympische Spelen niet: “Kijk naar wat er wél kan”? Toeval? Misschien niet!

Focus op mogelijkheden, niet beperkingen

Grapjes terzijde, het is goed dat de focus nu meer ligt op mogelijkheden in plaats van beperkingen. Zeker als het gaat om de arbeidsmarkt. Het is dan ook positief dat de arbeidsmarkt een eigen paragraaf heeft in het regeerakkoord. Letterlijk staat er: “We helpen mensen om mee te doen op de arbeidsmarkt. Werk is de basis van bestaanszekerheid. We moeten zorgen dat wie kán, aan een baan komt.” Ook staat er dat de dienstverlening op het gebied van werk en scholing wordt samengebracht in één loket, het Werkcentrum. Daarnaast werkt het kabinet aan een inclusievere arbeidsmarkt, moet werken lonender worden en wordt de regeldruk verminderd. Onbenut arbeidspotentieel wordt aangesproken, nieuwkomers worden sneller aan werk geholpen, en werkgevers worden ondersteund met taalonderwijs op de werkvloer. Mooie uitgangspunten!

Maar waar blijven de concrete oplossingen?

Ben ik dan alleen maar positief over het regeerakkoord en de begroting? Nee. Hoewel het goed is dat de arbeidsmarktkrapte expliciet wordt benoemd en de uitgangspunten sterk zijn, mis ik concrete plannen om deze uitdagingen aan te pakken. En geloof me, ik heb de documenten zorgvuldig bestudeerd, was zelf in Den Haag aanwezig op dinsdag en mocht spreken op enkele miljoenenontbijten om de plannen te verduidelijken. Maar de enige echt concrete plannen die ik zie, zorgen er op de lange termijn juist voor dat de arbeidsmarkt krapper wordt. Zo wordt er bezuinigd op onderwijs, gaan de prijzen van boeken omhoog, wordt er jaarlijks 10% bespaard op geld dat was gereserveerd voor de toekomstbestendige infrastructuur van sociale ontwikkelbedrijven, en wordt migratie beperkt.

Wat Scalabor kan bijdragen

Maar goed, om in de geest van de woorden van de Koning en het kabinet te blijven en te kijken naar wat wél kan, zie ik een scala aan oplossingen die ontwikkelbedrijven zoals Scalabor kunnen bieden. Wij kunnen kwetsbare werkzoekenden opleiden en bemiddelen, een vangnet bieden wanneer dat (tijdelijk) nodig is, werkgevers ontzorgen door ingewikkelde regelgeving en loonwaardebepalingen voor onze rekening te nemen, en actief bijdragen aan de nieuwe werkcentra. Wij staan er klaar voor!

Herdenken en verantwoordelijkheid nemen

Een minstens zo belangrijk moment vond ik de herdenking van de Slag om Arnhem, afgelopen week 80 jaar geleden. Zeker in deze tijd is het belangrijk om stil te staan bij de gebeurtenissen van toen en te beseffen dat vrede niet vanzelfsprekend is. De herdenking zelf, maar ook het Bridge to Liberation-spektakel op vrijdagavond, was indrukwekkend. Militairen van in de 100 waren aanwezig, mensen die destijds voor onze vrijheid vochten en terecht een staande ovatie kregen. Ook de aanwezigheid van zeven NAVO-generaals, die benadrukten hoe kwetsbaar onze vrijheid op dit moment is, maakte indruk. Met op de achtergrond de boten aan de Rijnkade waar op dit moment honderden Oekraïners worden opgevangen, die de oorlog in hun land zijn ontvlucht. Het is goed dat we als stad blijven beseffen dat 80 jaar geleden onze grootouders de vluchtelingen waren die elders werden opgevangen, zodat wij nu onze verantwoordelijkheid kunnen nemen.