Naar de inhoud

Zoekresultaten

Wie kan meedoen heeft de toekomst! (blog)

Bestuurder-directeur Marcel Hielkema blogt vrijwel wekelijks over ontwikkelingen in de arbeidsmarkt in het algemeen en bij Scalabor in het bijzonder.

Aandacht voor laaggeletterdheid tijdens de Week van Lezen en Schrijven
Afgelopen week was het de Week van Lezen en Schrijven. Net zoals op veel plekken in het land – er was zelfs een aangepast journaal – besteedden we hier bij Scalabor aandacht aan. Met taalcursussen, nieuwe boeken in onze Rozetjes-bibliotheken en met een cursus boekenleggers maken! Wat mij betreft is laaggeletterdheid een van de grotere problemen op dit moment. In een wereld die steeds ingewikkelder en steeds digitaler wordt, is het van groot belang dat je goed kunt meekomen. Om dat te kunnen doen, moet je goed kunnen lezen. Maar voor 2,5 miljoen Nederlanders is dat een groot probleem, net zoals voor een derde van de 15-jarigen, die op dit moment functioneel laaggeletterd zijn. Schrikbarende cijfers! Laaggeletterdheid vormt dan ook een van de grote belemmeringen om aan de slag te gaan, want er is geen baan waarvoor je niet hoeft te kunnen lezen.

Vitaliteit als belangrijke pijler
Een andere belemmering is vitaliteit; gezondheid. Om die reden organiseren we bij Scalabor allerlei activiteiten die vitaliteit bevorderen, van de inzet van leefstijlcoaches tot stoppen-met-roken-cursussen en van lunchwandelingen tot workshops gezond koken. Hierin werken we veelvuldig samen met zorgverzekeraar Menzis. Mede om die reden kwam de CEO van Menzis, oud-vicepremier Wouter Bos, afgelopen week zelf een kijkje nemen. We ontvingen hem in onze Intratuin in Arnhem omdat dat het mooiste bewijs is dat inclusief werken werkt. Het was goed om even bij te praten, maar vooral ook om te kijken wat we nog meer samen kunnen doen.

Gastcollege over inclusiviteit en arbeidsmarktkrapte
Dat inclusiviteit werkt, weten wij natuurlijk al lang. Toch moeten we dat blijven verkondigen, en waar kun je dat beter doen dan op een school? Ieder semester mag ik een gastcollege geven op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen over de krapte op de arbeidsmarkt en de oplossing die inclusiviteit daarvoor – gedeeltelijk – kan bieden. Deze keer waren de toehoorders studenten bedrijfskunde die het vak Human Resources Management volgen. Erg leuk om met ze in gesprek te gaan over dit onderwerp. En als jong geleerd oud gedaan is, zullen er straks weer meer managers zijn die de kansen van inclusiviteit volop benutten.

Scalabor in een documentaire over TeamNL
Hoe we de voordelen van iedereen mee laten doen en iedereen kansen bieden nog meer onder de aandacht kunnen brengen, is door een geweldige documentaire waarvoor ik deze week werd geïnterviewd. Er is namelijk een film in de maak over het succesvolle TeamNL-project deze zomer tijdens de Olympische Spelen, waarbij de jongeren in kwestie vanaf het begin een aantal maanden geleden, totdat ze in Parijs waren deze zomer, zijn gevolgd. Deze week werd ik geïnterviewd voor deze documentaire, waarbij ik mocht toelichten wat de rol van Scalabor is geweest. Erg leuk en ik kijk er nu al naar uit om de documentaire te bekijken! Zo blijven we bij Scalabor aan de ene kant belemmeringen wegnemen om weer aan de slag te gaan, en aan de andere kant werkgevers overtuigen dat je heel goed inclusief kunt werken!