Naar de inhoud

Zoekresultaten

Regionaal. Sociaal. Ontwikkel. Bedrijf. (blog)

Elke week schrijft onze bestuurder-directeur Marcel Hielkema een blog waarin hij zijn ervaringen van de afgelopen week deelt en alvast vooruit kijkt naar de volgende week:

Scalabor is hét regionale sociale ontwikkelbedrijf voor Midden-Gelderland. Een hele mond vol, maar afgelopen week bewezen we weer dat deze naam de lading ook echt dekt.

Regionaal

Vaak worden we als een Arnhemse organisatie gezien. En dat zijn we natuurlijk. Ook. Want we zijn ook van Rheden, Duiven, Rozendaal, Zevenaar, Lingewaard, Overbetuwe, Westervoort en Doesburg. Omdat onze medewerkers in die gemeenten wonen en omdat we in die gemeenten werken. Binnen Scalabor of gedetacheerd bij werkgevers die daar hun bedrijf hebben. Op de interactieve kaart op onze website, waar medewerkers zelf kunnen invullen waar ze werken, zie je dat heel goed: https://www.scalabor.nl/op-de-kaart/. En omdat nog lang niet al onze collega’s op de site hebben ingevuld in welke gemeente ze werkzaam zijn, vragen we nogmaals aan alle Scalaborezen om deze in te vullen. Overigens kun je ook aan de vacatures zien dat werkgevers vanuit de hele regio graag gebruik willen maken van Scalabor: https://www.scalabor.nl/vacatures/. Die vacatures staan trouwens open voor zowel SW-medewerkers als werkzoekenden vanuit de Participatiewet. Dus kom maar op!

Sociaal

Zit in alles wat we doen. Net zoals bij de meeste andere werkgevers. Een mooie activiteit van afgelopen week was de jaarlijkse Scalaloop, deze keer in het prachtige Meinerswijk. Natuurlijk onder begeleiding van onze eigen collega Jeroen Glissenaar, die het gebied goed kent en de deelnemers er fantastisch over kon vertellen. Dit past prima binnen onze Fitter/Leuker/Slimmer-activiteiten. Net zoals de gezellige nazit trouwens op het terras van de Steenen Camer. Ook sociaal, maar dan aan de duurzaamheidskant, is hoe we dit jaar afscheid hebben genomen van de papieren bekertjes binnen Scalabor. Best een grote verandering, overal je eigen beker mee naartoe nemen. Maar ik hoor heel weinig gemopper en de wijzigingen zijn verbazingwekkend snel ingevoerd. Net zo verbazingwekkend overigens als het resultaat. Tot en met afgelopen week hebben we al 84.000 bekertjes afval bespaard! En ook sociaal: de uitnodigingen voor onze jaarlijkse zomer bbq voor medewerkers zijn verstuurd; 1 en 3 juli in respectievelijk Bemmel en Arnhem.

Ontwikkel

Gaat zowel over uitstroom en doorstroom naar passend werk als over persoonlijke ontwikkeling. Wat betreft uitstroom hebben we in de eerste vier maanden van het jaar – er zit altijd iets van een vertraging op de cijfers – 46% meer werkzoekenden begeleid naar passend – betaald – werk dan in dezelfde vier maanden van vorig jaar. Uiteindelijk is dit waarom we doen wat we doen. Echt heel gaaf en dat zegt wat over de ontwikkeling die mensen doormaken. Een mooi voorbeeld van persoonlijke ontwikkeling: afgelopen zaterdag organiseerde onze Arjan, die binnen Scalabor in het horecateam werkzaam is en onder andere zorgt dat er altijd koffie is, helemaal zelfstandig maar met de hulp van veel vrienden, een heuse miniatuur modelautobeurs. Wat een fantastisch initiatief en hoe stoer dat hij dat gewoon heeft gedaan!

Bedrijf

En tenslotte zijn we ook een gewoon bedrijf dat aan het einde van de maand ervoor moet zorgen dat rekeningen en salarissen betaald worden. We hoeven geen winst te maximaliseren maar moeten wel evenveel geld binnenkrijgen als eruit gaat. En dus initiëren we allerlei activiteiten die inkomsten genereren. Zo organiseerden onze collega’s van de Intratuin Arnhem afgelopen donderdag een geweldig evenement om klanten te inspireren, met onder andere een tuinarchitect op locatie en een heuse tuinmodeshow! Ook mooi: we hebben afgelopen week overeenstemming bereikt over de continuering van de samenwerking met een van onze grootste partners (later meer!). Maar ook spraken we met bedrijven over verschillende activiteiten die wij voor hen zouden kunnen gaan uitvoeren en die ook nog eens echt leuk werk zijn. Zo starten we bijvoorbeeld komende week om scholen te voorzien van lunches voor scholieren! En ook goed nieuws: gemeenten hebben afgelopen week van het Rijk te horen gekregen dat ze gezamenlijk €64 miljoen krijgen voor de sociaal ontwikkelbedrijven! Fijn, want daarmee kunnen we nog meer mensen begeleiden naar zo passend mogelijk werk.

Een week boordevol activiteiten en ontwikkeling die inhoud geven aan het feit dat Scalabor ook daadwerkelijk het regionaal sociaal ontwikkelbedrijf voor Midden-Gelderland is!