Naar de inhoud

Zoekresultaten

Veel mensen weten nog steeds niet precies wat een sociaal ontwikkelbedrijf doet. Ze zijn onbekend met de bijdrage die onze medewerkers dagelijks in de regio leveren, met de rol die wij spelen in het tegengaan van de krapte op de arbeidsmarkt en het verbeteren van bestaanszekerheid. Daarom is het belangrijk dat we ons verhaal blijven vertellen. De afgelopen week stond dan ook in het teken van precies dat; het vertellen van verhalen en het laten zien van de kansen en de mogelijkheden wanneer je de mensen van bedrijven zoals Scalabor goed inzet.

Vereenvoudiging van loonwaardemetingen

Zo sprak ik op maandag met vertegenwoordigers van De Buitenboordmotor, een groep mensen die zich in Den Haag bezighoudt met het komen tot oplossingen voor grote uitdagingen door het systeem aan te pakken. Samen hadden we het erover hoe we de regelgeving en de financiering om mensen te begeleiden naar werk en in dienst te nemen kunnen vereenvoudigen. Een van de suggesties die we daarin eerder hebben gedaan is om het systeem van loonwaardemetingen voor de loonkostensubsidie eenvoudiger te maken. Nu is er een ingewikkeld – en wat mij betreft mensonterend systeem – waarbij iemand jaarlijks te horen krijgt wat zijn percentuele waarde is waarna de werkgever hiervoor compensatie krijgt. Dit kost veel tijd voor uitvoeringsinstanties, wordt periodiek aangepast waardoor de werkgever niet weet waar hij aan toe is en werkt demotiverend voor de medewerker. En dit terwijl we weten dat de subsidie uiteindelijk gemiddeld op 30% uitkomt. Zet dit dan voor langere tijd vast op dit bedrag, dan is dat voor iedereen duidelijk en kan de tijd worden gespendeerd aan wat echt belangrijk is. Het zou mooi zijn wanneer hier daadwerkelijk iets aan gedaan zou worden!

Verhalen delen

Later in de week sprak ik met twee betrokken bestuurders uit Kerkrade die wilden weten hoe onze pilot van de Werkbrigade in elkaar zit. Mooi dat er belangstelling is uit andere regio’s voor dit initiatief waarvoor nu ook vanuit het Rijk middelen voor zijn vrijgemaakt. Tijdens een brainstormsessie met het managementteam van collega-bedrijf IW4 uit Veenendaal, waar ik voor was uitgenodigd, kwam dit onderwerp ook op tafel. Overigens werd tijdens beide gesprekken opnieuw bevestigd dat de wil en de banen er bij werkgevers echt wel zijn. De ontwikkelbedrijven weten heel goed hoe ze moeten begeleiden naar werk en er is geld vanuit het Rijk aanwezig om dit te doen. Maar het gebrek aan transparantie van bestanden en het gebrek aan focus van veel gemeenten op werk, houdt een grote groep kwetsbare werkzoekenden onnodig aan de kant.

Focus op werk

Die focus op werk zit er bij de gemeente Arnhem overigens inmiddels echt wel in met onder andere de aandacht voor de vier wijken met de grootste werkeloosheidscijfers binnen het Nationaal Programma Arnhem-Oost. Vanuit Scalabor zijn we betrokken bij alles wat werk aangaat en afgelopen week mocht ik een interview geven over het belang van dit programma en de kansen die dit biedt voor zowel werkzoekenden als werkgevers. Ook mocht ik een interview geven voor een boek dat later dit jaar uitkomt over Bakker Hilvers. Dit bedrijf werd vorig jaar gekozen tot inclusief werkgever van het jaar in onze regio en bewijst iedere dag dat je heel goed een mooi bedrijf kan managen met mensen die net iets meer begeleiding nodig hebben. Scalabor helpt hen daar graag bij en inmiddels hebben dan ook best wat collega’s mooi passend werk gevonden bij deze bijzondere werkgever, die dit gedachtegoed graag uitdraagt naar anderen.

Inclusief werkgeverschap stimuleren

Werkgevers spelen dan ook een belangrijke rol in het omarmen van inclusiviteit en je kan daarom niet vroeg genoeg beginnen om toekomstige werkgevers ons verhaal te vertellen. Daarom zeg ik ook graag ja wanneer ik door de Hogeschool Arnhem-Nijmegen wordt uitgenodigd om gastcolleges te geven over de arbeidsmarkt en inclusiviteit. Afgelopen week mocht ik dat doen aan deeltijd studenten Bedrijfskunde. Volgens mij waren ze enthousiast en wanneer ze straks in hun eigen bedrijf bij het invullen van vacatures ook kijken naar kwetsbare werkzoekenden, dan is het college meer dan geslaagd. Stapje voor stapje en verhaal voor verhaal kunnen we de arbeidsmarkt dan steeds wat inclusiever maken!

Foto credits: De afbeelding is AI-gegenereerd en visualiseert de essentie en impact van het werk van een sociaal ontwikkelbedrijf, met een diverse groep mensen die samenwerkt aan een groot, kleurrijk puzzelstuk. Dit symboliseert de bijdrage aan de arbeidsmarkt en de samenleving, en benadrukt inclusiviteit, diversiteit, en de creatie van nieuwe kansen.