Jolanda en Marc bezorgen brieven en pakketjes per scootmobiel: ‘Gewoon lekker rijden en onderweg een praatje, heerlijk!’
Bron: De Gelderlander, Karin Mulder
Na een proefperiode is de nieuwe bezorgdienst Scootbezorgd nu écht van start. Jolanda van Amerongen (55) en Marc Jeltema (54) zijn de twee vaste medewerkers. Per scootmobiel bezorgen ze brieven en pakketjes. ,,Ik wil actief blijven, mijn grenzen verleggen.”
Sinds vorige maand is Jolanda officieel een van de vaste medewerkers van Scootbezorgd. De start-up van Myrthe Rosema en Frouke Engel hield twee jaar geleden een succesvolle pilot. Iedereen mag op een scootmobiel rijden, een rijvaardigheidsbewijs is niet nodig. De maximum snelheid is 16 kilometer per uur.
,,Ik ben verstandelijk beperkt”, zegt Jolanda. ,,Maar ik kan wél heel veel dingen.”
Scootbezorgd beschikt inmiddels over zeven eigen voertuigen, twee vaste bezorgers en een aantal flexibele medewerkers die bijspringen als het érg druk is. Zoals in de kerstperiode. ,,Die week hebben we tweeduizend pakjes bezorgd”, vertelt Rosema trots. ,,En allemaal op tijd.”
Zinvol
,,Er waren twijfels: gaat het lukken? Maar deze mensen gaan door weer en wind. Tegelijkertijd bieden wij onze medewerkers een zinvolle invulling van hun bestaan; ze hebben een doel.”
De dienst is niet direct sneller dan ‘gewone’ bezorgdiensten. Rosema: ,,Onze mensen rijden niet met piepende banden weg. Alles draait tegenwoordig om snelheid, daardoor verlies je het sociale contact. Bij ons gaat het dus níet om snelheid, onze mensen zijn altijd in voor een praatje.”
Jolanda van Amerongen uit Arnhem en Marc Jeltema uit Westervoort werkten op dezelfde afdeling bij ontwikkelbedrijf Scalabor, nu zijn ze gedetacheerd bij Scootbezorgd. ,,Meteen op de eerste dag lag er sneeuw”, blikt Jolanda terug. ,,Op de terugweg was de accu van de scootmobiel leeg, door de kou. Haha…”
Thuis krijgt ze ondersteuning bij de dagelijkse dingen. Vorig jaar overleed haar man, een enorme klap voor Jolanda. Bij Scootbezorgd maakte ze een nieuwe start: ,,Ik krijg veel positieve reacties, dat geeft me zelfvertrouwen. En ik kan mijn verhaal kwijt bij collega’s. Het voelt niet als werken, ik kom hier tot rust.”
Verkrampen
Naast haar verstandelijke beperking heeft ze last van de spieren in haar handen. ,,Mijn spieren verkrampen. Dat is begonnen na een operatie, daarna kreeg ik een ontsteking.”
Bij haar werk als pakketbezorger heeft ze daar geen last van. ,,Ik rijd ook auto, dat gaat prima. Een scootmobiel heb ik zelf niet nodig. Met mijn werk vind ik de scootmobiel fantastisch. De vrijheid die je hebt. Gewoon lekker rijden en onderweg kun je altijd een praatje maken.”
Hersenaandoening
Marc Jeltema heeft wel een scootmobiel, al sinds 2010. Hij lijdt aan ADCA, een hersenaandoening die zorgt voor problemen met bewegen, praten en evenwicht. Marc heeft ook een rollator. Als hij voor zijn werk op pad gaat met de scootmobiel, neemt hij de rollator mee, zonder kan hij niet lopen.
,,Ik heb moeite met de kleine motoriek, daarom moet ik wat meer tijd nemen”, vertelt Marc. ,,Ik kijk steeds hoe ver ik kan gaan. Ik wil actief blijven, mijn grenzen verleggen. Ik heb dezelfde ziekte als mijn vader, die bleef te lang zitten waardoor hij steeds meer klachten kreeg. Daarom blijf ik in beweging.”
Marc geniet van zijn nieuwe baan bij Scootbezorgd. ,,De postbus legen, post uitsorteren, brieven wegen, stempelen, postzegels plakken. En dan lekker rijden, heerlijk.”
Ook Hart van Nederland schonk aandacht voor de nieuwe pakketdienst in Arnhem en maakte hier een mooi fragment van. Kijk hier het fragment terug waar je Jolanda en Marc met veel plezier aan het werk ziet.