Naar de inhoud

Zoekresultaten

Podiums van inclusiviteit (blog)

Ondanks dat het onderwerp arbeidsmarkt volop in de belangstelling staat en zowel sociaal ontwikkelbedrijven als brancheorganisatie Cedris steeds beter vertellen wat hun toegevoegde waarde is binnen de arbeidsmarktinfrastructuur, blijft het nodig om te communiceren over hoe wij bijdragen aan het tegengaan van de krapte op de arbeidsmarkt en het verbeteren van bestaanszekerheid voor kwetsbare werkzoekenden. Te veel mensen weten nog steeds niet goed wat wij nu precies doen en hebben wel een mening, maar baseren die niet op feiten. En dus zoek ik het podium op waar ik maar kan. In de afgelopen dagen was dat zelfs zo ongeveer een dagtaak.

Spreken bij Berenschot

Zo mocht ik vorige week spreken op een bijeenkomst van Berenschot over hoe Scalabor contact houdt en samenwerkt met bedrijven. Om eerlijk te zijn is dat helemaal niet zo spannend; we proberen via onze eigen bedrijven het goede voorbeeld te geven en te laten zien dat inclusiviteit werkt. We onderhouden samen met het Werkgeversservicepunt en het UWV het Samen voor een Baan Inclusief Werkgeversnetwerk waarin kennis wordt gedeeld over de voordelen van de banenafspraak. En voor de Werkbrigade en Mogelijk Maken schakelen we veel met werkgevers, omdat we werkzoekenden voor hen opleiden en bemiddelen, en Aan de Slag Personeelsdiensten wordt ingezet als tijdelijk werkgever wanneer bedrijven wel willen, maar iemand in dienst nemen nog te ingewikkeld of te risicovol vinden. Wat mij betreft zaken die ieder ontwikkelbedrijf doet of zou moeten doen, maar aan de reacties in de zaal te horen is dat nog niet altijd het geval. Hopelijk hebben we met onze bijdrage een aantal aanwezigen kunnen inspireren!

Radio 1 programma Spraakmakers: positieve reacties en bereik 

Samen met wethouder Mark Lauriks mocht ik een paar dagen later in het Radio 1 programma Spraakmakers onze reactie geven op de plannen van de Minister om sociaal ontwikkelbedrijven meer in hun kracht te zetten binnen de arbeidsmarktinfrastructuur. Zoals al eerder aangegeven zijn we daar heel positief over, vooral omdat er ook middelen vrijkomen om werkzoekenden die net wat langer de tijd nodig hebben, te kunnen begeleiden naar passend werk via initiatieven als de Werkbrigade. Omdat het programma een enorm bereik heeft van zo’n 400.000 luisteraars, kregen we direct ook veel positieve reacties en vragen om langs te komen om te kijken.

Krachten bundelen met vakbond CNV voor werkzoekenden  

Een bezoek dat al langer gepland was, was die van vakbond CNV. Zij hebben zich vol ingezet voor betere arbeidsvoorwaarden voor onze collega’s, maar ik wilde ook met hun onderzoeken hoe we samen kunnen optrekken om ervoor te zorgen dat nog meer mensen die onze hulp kunnen gebruiken in de weg naar werk, die ook daadwerkelijk gaan krijgen. Erg blij dat een grote delegatie ruim de tijd nam om ons arbeids ontwikkelcentrum, Scalabikes, Intratuin en Proeftuin te bezoeken.

Cultureel podium: de Arnhemse Uitnacht en de film Scalabor Bruist!

Een podium van heel andere aard en geheel nieuw voor ons was de Arnhemse Uitnacht. In een volle zaal van Focus Filmtheater werd de film vertoond van Scalabor Bruist!, onze unieke samenwerking met Introdans en Artez. Naast de directeur van Introdans en studenten van Artez sprak ook collega Menno over het belang van dit project. Ooit begonnen vanuit de gezamenlijke overtuiging dat je niet moet denken in beperkingen maar in mogelijkheden, draagt Scalabor Bruist! niet alleen bij aan de vitaliteit en het zelfvertrouwen van onze collega’s, maar brengt het ook drie diverse werelden – professionele dans, studenten en Scalabor – bij elkaar. Werelden die elkaar niet vaak treffen en waar je wellicht even aan moet wennen. Een van de studenten gaf aan dat ze echt even uit haar comfortzone moest en dat geweldig vond. Zeker in tijden van toenemende polarisatie is deze ontdubbeling van groot belang. Fijn om ook daar het podium voor te krijgen!