Naar de inhoud

Zoekresultaten

Positieve start van het nieuwe jaar! (blog)

Ik vond twee weken vrij rondom Kerst heel fijn, maar ik vond het toch ook weer heel leuk om afgelopen week aan de slag te gaan!

Helemaal wanneer je dan direct heel veel collega’s treft tijdens onze nieuwjaarsbijeenkomsten in Arnhem en Bemmel. Volgens mij was de opkomst hoger dan de afgelopen jaren, en dat kwam mede doordat we de bijeenkomsten in de tweede week van het jaar hielden in plaats van direct in de eerste week. Die houden we er dus in! Wat we er ook in moeten houden, wat mij betreft, zijn de oliebollen van Daan, de oliebollenbakker die altijd op het terrein van onze Intratuin in Arnhem staat; die smaakten voortreffelijk, terwijl ik eigenlijk had gedacht dat ik er wel genoeg van had gehad met oud en nieuw! Enfin, zo sneuvelden direct alle goede voornemens!

Onze landelijke lobby heeft succes

Ook fijn was dat we het jaar direct begonnen met heel positieve berichtgeving. In De Gelderlander stond een heel artikel over onze Werkbrigade en het feit dat het Ministerie van Sociale Zaken extra geld vrijmaakt voor initiatieven zoals de onze. Dat alleen is natuurlijk al heel goed, want zo kunnen wij en andere ontwikkelbedrijven veel extra mensen aan het werk helpen. Maar het is vooral ook heel fijn dat er naar ons geluisterd wordt, dat we ons steentje hebben kunnen bijdragen in de landelijke lobby en dat er concrete stappen worden ondernomen vanuit Den Haag om sociaal ontwikkelbedrijven veel meer te benutten en een belangrijk onderdeel van de arbeidsmarktinfrastructuur te maken.

Collega’s in the spotlight

Op social media deed het artikel veel de ronde en werden er veel positieve commentaren geplaatst. Datzelfde gold voor een heel mooi artikel over praktijkleren waarin collega Judith van Noordenburg aan het woord kwam. Zij helpt in samenwerking met het ROC, SBB en het speciaal onderwijs mensen zonder startkwalificaties en met leeruitdagingen na een korte scholing op de werkvloer toch aan een mbo-praktijkverklaring. Geloof me, dit is echt goud waard! Een ander bericht op de socials waar ik heel blij van werd, was dat van collega Laura Kuiper die van haar hobby haar werk heeft gemaakt. Zij tekent heel goed en gebruikt dat talent nu om onze communicatie richting medewerkers en deelnemers die wat minder goed kunnen lezen te verbeteren. Heel gaaf!

Sociaal ontwikkelbedrijf van de toekomst

Wat ook gaaf was, was een bezoek dat ik aan het einde van de week samen met onze raad van commissarissen bracht aan IW4. Dat is het sociaal ontwikkelbedrijf van Veenendaal, dat net een nieuw gebouw heeft gebouwd. Het ziet er echt fantastisch uit en is enorm jaloersmakend! Het is helemaal nieuw, er is heel slim nagedacht over de verschillende functionaliteiten en de faciliteiten zoals het restaurant, lockerruimte en ontvangst zijn top. Er is zelfs een vergadercentrum, dat ook (veel) door externen wordt gebruikt.

Het effect is dat het gebouw er dan ook absoluut niet uitziet zoals veel mensen zich de oude werkvoorziening voorstellen. Het straalt uit dat het een normaal, professioneel bedrijf is waar je wil zijn en werken. En dat wordt steeds belangrijker in een aanhoudende krappe arbeidsmarkt en in een maatschappij die steeds ingewikkelder wordt en waarin meer mensen begeleiding nodig hebben. Bij de rol van sociale ontwikkelbedrijven hoort in die ontwikkeling een gebouw met een professionele en modern uitstraling. Helemaal wanneer Scalabor op een aantal terreinen als voorbeeld wordt gezien hoe een sociaal ontwikkelbedrijf moet functioneren.

Toekomstplannen: toch nieuwbouw?

We kunnen over heel veel zaken twisten, maar ondanks dat onze collega’s van de interne dienst onze locatie aan de Driepoortenweg zo goed als mogelijk hebben opgeknapt en de inrichting van de ruimtes in de loop van de jaren echt hebben verbeterd; het blijft een oud pand met een bepaalde uitstraling, dat koud is wanneer het warm moet zijn en warm wanneer koelte verlangd wordt. Als we in de regio arbeidsontwikkeling en beschut en begeleid werk serieus nemen en onze voortrekkersrol verder willen ontwikkelen, moeten we de discussie over werkomstandigheden en uitstraling toch weer oppakken.

Ook al is dat financieel gezien best een uitdaging en lijkt de mogelijkheid om op eigen terrein nieuwbouw te creëren niet meer aanwezig. Maar dat betekent niet dat we het hele idee moeten laten varen. Dus zullen we in het nieuwe jaar mogelijkheden voor nieuwbouw moeten gaan onderzoeken. En laat dat nu precies mijn goede voornemen voor dit jaar zijn dat wel standhoudt!

 

Illustratie: Laura Kuiper – Neijenhuyzen