Naar de inhoud

Zoekresultaten

Succesvolle proef als lichtend voorbeeld

Bron: De Gelderlander, Harry van der Ploeg

‘Arnhemse Werkbrigade’ inspiratiebron voor landelijke aanpak

De proef met begeleid werk via de ‘Arnhemse Werkbrigade’ wordt de komende jaren een lichtend voorbeeld voor de landelijke aanpak om mensen met een beperking aan een betaalde baan te helpen.

Dat verwacht directeur Marcel Hielkema van Scalabor, het arbeidsontwikkelbedrijf voor Midden-Gelderland, dat twee jaar geleden samen met de gemeente de werkbrigade is gestart. ,,Een delegatie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is onlangs op bezoek geweest. Ze kwamen kijken hoe we het bij ons doen en waarom het zo goed lukt.”

In nauw overleg met de gemeente Arnhem nam Scalabor 49 mensen twee jaar lang in dienst via de Stichting aan de Slag, een onderdeel van het ontwikkelbedrijf dat werkgevers ‘ontzorgt’ in de administratie en hen steunt om de nieuwe werknemers te laten wennen aan het bedrijf en de nieuwe baan.

Nieuw in deze aanpak is dat het niet gaat om banen met behoud van uitkering, maar om werk met een echt salaris. Twee derde van de deelnemers heeft inmiddels een vaste baan buiten Scalabor, de resterende groep heeft nog wat meer tijd nodig. ,,Het succes is voor ons reden om door te gaan met deze aanpak”, stelt wethouder Bestaanszekerheid Mark Lauriks van de gemeente Arnhem.

Schriftelijke vragen

Een artikel in deze krant over de werkbrigade was voor CDA-kamerlid Hilde Palland aanleiding om op 5 december schriftelijke vragen te stellen over mogelijk landelijke navolging van de Arnhemse aanpak. Minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen is haar tegemoetgekomen in haar plannen voor de toekomst van de sociale ontwikkelbedrijven in het hele land. ,,Zij maakt voor die plannen geld vrij om de mensen te helpen die nu tussen wal en schip vallen in het huidige systeem”, reageert Hielkema. ,,Het gaat om 10.000 extra mensen aan het werk helpen via initiatieven als de Werkbrigade. Daar zijn we erg bij mee.”

De verandering van sociale werkplaatsen naar sociale ontwikkelbedrijven ging de afgelopen jaren gepaard met tegenslag. De ambitie om zoveel mogelijk mensen met een beperking aan regulier werk te helpen, bleek te hoog gegrepen.

De Tweede Kamer vindt dat de ontwikkelbedrijven een cruciale functie hebben in de begeleiding van mensen naar werk. Uit een nota die Schouten net heeft verstuurd aan het parlement blijkt echter dat 60 procent van deze ontwikkelbedrijven geen duidelijk takenpakket heeft. Circa 46 procent mist een helder toekomstperspectief.

Er zijn bovendien grote verschillen tussen gemeenten in deze wereld van ondersteuning van werkzoekenden. Onderzoek van Berenschot wijst uit dat dat in Nederland zo’n 35.950 mensen gebaat zouden kunnen zijn met begeleiding naar werk via sociale ontwikkelbedrijven. Die worden echter niet bereikt, aldus de nota.

Een gebrek aan samenwerking tussen gemeenten, ontwikkelbedrijven en werkgevers speelt daarbij een rol. Gemeenten geven ook aan dat ze te weinig geld hebben om echt door te kunnen pakken in samenwerking met anderen.

Voor een deel van de groep mensen met een arbeidsbeperking blijft langdurige ondersteuning nodig, ook bij het vinden van een baan bij een reguliere werkgever. Arnhem heeft veel van de grond gekregen dankzij een nauwe samenwerking met de aanbieders van banen via het Werkgevers-Steunpunt en Scalabor.

Scalabor is het arbeidsontwikkelbedrijf voor Midden-Gelderland. Scalabor werkt voor negen Gelderse gemeenten: Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar.