Naar de inhoud

Zoekresultaten

Terugblik op 2023: een jaar van maatschappelijke impact en inclusie

De eerste werkweek van het jaar is zo’n moment waarop je voor de laatste keer achteromkijkt voordat het nieuwe jaar begint. En het is een cliché maar wat is 2023 weer snel voorbijgegaan. Of toch niet? Want hebben jullie het lustrumfeest in februari nog helemaal op je netvlies staan? Of het feit dat we in het eerste kwartaal de helft van de Driepoortenweg verhuisd hebben naar de andere helft van het pand inclusief het hele magazijn en daar ook een nieuwe loading dock voor gerealiseerd hebben? Of dat we aankondigden dat we een contract hadden getekend voor de schoonmaak van 20 locaties van het Sportbedrijf? Allemaal gebeurtenissen die wat mij betreft al ver weg lijken maar toch plaatsvonden in 2023.

Een jaar vol veranderingen

Wat ik me wel nog heel goed herinner is hoe we direct aan het begin van het jaar als directie met elkaar hebben samengezeten om het over de toekomst van het sociaal ontwikkelbedrijf te hebben. Onze toekomst dus. Hoe we naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt keken en met elkaar bespraken dat daar een enorm belangrijke taak weggelegd is voor onze dienstverlening. Op dat moment zijn we wat mij betreft als organisatie de volgende fase ingegaan; van het opbouwen van Scalabor naar het nemen van onze rol binnen de arbeidsmarktinfrastructuur van de toekomst en daarin ook ons standpunt verwoorden. Dat hebben we bereikt door het opstellen van een position paper en via bijdragen aan nationale media. Maar ook via gesprekken met het Ministerie van SZW en het leveren van input aan het Berenschot onderzoek naar de toekomst van sociaal ontwikkelbedrijven.

We ontvingen landelijke en lokale politici, deden ons verhaal in verkiezingstijd en leidden kopstukken van de vakbond en het Ministerie rond. En hoewel we er nog niet zijn, zie ik scheurtjes ontstaan in het systeem. Er wordt naar ons geluisterd. Vlak voor de Kerst verscheen de Kamerbrief van de Minister met haar plannen om de infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven te verstevigen. Ook hier komt weer duidelijk naar voren dat er een belangrijke taak voor ons weggelegd is en dat van een sterfhuisconstructie geen sprake is.

Gehoord worden en verandering teweeg brengen

Dat we gehoord worden kan alleen maar doordat we doen wat we doen. We laten zien dat het kan en succesvol daarin zijn. Ook in het afgelopen jaar waren dat onze activiteiten binnen het Fitter/ Leuker/ Slimmer programma – van lustrumviering tot Scalabor Bruist en van de introductie van de pocketapp tot de opening van de Rozetjes. Maar ook met een enorme investering in opleidingen, financieel en qua tijd en onze inzet om de CAO’s verlengd te krijgen tegen betere voorwaarden voor al onze medewerkers, inclusief eenmalige uitkeringen voor iedereen! En door iedereen continu op de hoogte te houden van interne ontwikkelingen, zelfs via een eigen boek en een Scalabor puzzel, opnieuw een betere werkgever geworden.

Doorstroming van medewerkers en samenwerking met gemeenten

De verschillende activiteiten zorgden ervoor dat we toch meer medewerkers konden laten doorstromen naar externe werkplekken dan dat we zelf gedacht hadden. En ook dat het aantal aanmeldingen door gemeenten voor het MogelijkMaken programma substantieel steeg. Zo sterk zelfs, dat we meer werk verzetten voor de gemeente Arnhem dan origineel gecontracteerd; een unicum! We maakten afspraken met gemeenten over de instroom voor nieuw Beschut, werden we gecontracteerde partner bij het LEON, tekenden de nieuwe DVO voor de gemeente Arnhem, openden jongeren landingsplaats Bloomm!, introduceerden een voucherprogramma voor de Digitale Werkplaats en verleidden het Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland om bij ons in te trekken. Daarnaast verbonden we partijen aan het fantastische TeamNL Huis Parijs project en er werden zelfs Kamervragen gesteld over het succes van de Werkbrigade! Hierdoor konden we wederom veel inwoners begeleiden naar een betaalde baan.

Financiële stabiliteit en duurzame impact

Al deze activiteiten in combinatie met goed kostenmanagement, teruggave van vierkante meters, nieuwe energiecontracten, salesplannen voor Productie en Intratuin, indexatie van tarieven, doorstroom en uitstroom, voorbereiding van het nieuwe Timetell programma en veel positieve PR, zorgen er ook nog eens voor dat we ook financieel gezien een positief resultaat boeken.

Wederom hebben we een belangrijke bijdrage kunnen leveren; als werkgever, als opleider, als bemiddelaar, als belangrijk onderdeel van de arbeidsmarkt en als maatschappelijke onderneming. Ik wil iedereen die ons in het afgelopen jaar daarbij geholpen heeft, medewerkers, werkgevers, gemeenten, beleidsmakers, vakbonden, leveranciers en supporters, heel hartelijk danken voor jullie inzet om dit samen voor elkaar te krijgen. Ik ben best trots wanneer ik zo terugkijk en hoop dat jullie dat ook zijn. Verveling zit er nog niet in en ik kijk dan ook enorm uit om samen met jullie het volgende jaar in te gaan en nog meer voor elkaar te krijgen. Ik wens jullie dan ook een fantastisch inclusief 2024 toe!