Digitale hulp en een goed gesprek: de perfecte combinatie
Eén ruimte in het kantoorpand van arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor is omgebouwd tot warme, knusse woonkamer met computerwerkplekken. Deze Digitale Werkplaats geeft iedereen de kans om onder begeleiding te werken aan online zaken. Een laagdrempelige manier om hulp te krijgen bij ingewikkelde vraagstukken.
Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen en schrijven. Daardoor is digitaal zakendoen voor hen niet vanzelfsprekend, maar wel nog steeds noodzakelijk. Om die reden zet Scalabor iedere maandag- en donderdagochtend de deuren van haar Digitale Werkplaats open. “We helpen mensen onder andere met het maken van een cv, het schrijven van een motivatiebrief en het aanmaken van hun online profiel,” vertelt begeleider Priya Wannet.
Mensen uit Arnhem en omstreken weten Scalabor nog niet altijd te vinden. Daarom zijn er aan-het-werkvouchers verspreid in de wijken. Met deze uitnodigingen kun je drie uur gratis gebruik maken van de mogelijkheden die de Digitale Werkplaats biedt. “De eerste ontmoeting is altijd even aftasten naar de hulpvraag, maar wie eenmaal is geweest ervaart geen drempel meer om terug te komen. Mensen komen vaak nog even langs om te vertellen hoe een sollicitatiegesprek is gegaan. Je bouwt in korte tijd toch een band op.”
Meer dan online hulp
“Ik begin altijd met vragen hoe het met iemand gaat”, vertelt Priya. “Onze bezoekers hebben vaak behoefte aan een luisterend oor, en om gezien te worden. Wij kunnen de problemen van mensen vaak niet helemaal oplossen in die korte tijd dat ze bij ons komen. Gelukkig heeft Scalabor deskundige jobcoaches die wel intensieve begeleiding kunnen aanbieden.”
“Een tijdje geleden ontmoette ik een vrouw die via een aan-het-werkvoucher bij de Digitale Werkplaats terechtkwam”, vertelt Priya. “Ik merkte bij binnenkomst al dat zij eigenlijk meer behoefte had aan een goed gesprek dan aan digitale ondersteuning. En dus hebben we dat gesprek gevoerd tijdens het solliciteren op haar droomvacature. Aan het einde van ons gesprek verwees ik haar door naar een jobcoach. De volgende keer dat ze voor een afspraak bij Scalabor was, klopte ze ook even bij mij aan. Ze had een doosje chocolade bij zich en bedankte me voor onze ontmoeting. Mensen die de werkplaats verlaten met een lach op hun gezicht: daar doe ik het voor.”
Young Ones United
Priya’s behoefte om anderen te helpen is diepgeworteld. “Mijn vader en moeder waren vroeger gezinsouders”, vertelt ze. “De deur stond altijd voor iedereen open. We zaten soms wel met dertien jongeren aan de eettafel. Die drang om mensen te helpen is er dus echt met de paplepel ingegoten.” Haar drive en creativiteit kan Priya kwijt in haar nieuwste project YOU, ofwel Young Ones United. “Het idee heb ik ontwikkeld met Raoul Copier. Samen met hem begeleid ik een groep jongeren naar hun zelfgekozen doelen.” Project YOU duurt drie maanden en is bedoeld om te activeren en inspireren. Voor sommigen is het een beginpunt en voor anderen een eindpunt, op weg naar betaald werk ofwel een studie. “Vanaf daar gaan ze door”, zegt Priya. “Wij hopen ze door interessante gastsprekers, locatiebezoeken en workshops nieuwe inzichten te geven waar ze de rest van hun leven op verder kunnen bouwen.”
‘Je bouwt in korte tijd toch een band op.’