Naar de inhoud

Zoekresultaten

Van turbulent verleden naar stralende toekomst: mijn inspirerende reis

“Ik ben enorm dankbaar, het is werkelijk ongelofelijk wat je kunt bereiken in een hele korte tijd”

Ik ben inmiddels 30 jaar en woon in Arnhem. Ik heb naar eigen zeggen, en dat van velen om mij heen, een behoorlijk turbulent verleden achter de rug en dat ging van kwaad tot erger. Een aantal jaar geleden zat ik thuis met veel zorgen, waaronder schulden en misbruik van cannabis. Op een dag keek ik om me heen en ik besefte dat deze verwoestende leefstijl moest stoppen. Ik kreeg er genoeg van om slachtoffer te zijn. Ik ben toen gaan kijken wat ik zelf kon ondernemen om hier vanaf te komen. Ik leefde van een PW-uitkering en ik had veel schulden her en der. Voornamelijk vaste lasten zoals zorgverzekeringen en studie, maar ook bij vrienden.

Hulpverlening

Zo heb ik schuldhulpverlening gevonden en samen gekeken naar wat er nodig was om uit de schulden te komen. Samen zijn we gaan kijken naar bepaalde instanties en ben ik terechtgekomen bij AlexanderZorg. De desbetreffende persoon heeft mij enorm goed op weg geholpen door middel van goed communiceren naar en met mij. Maar ook door bepaalde instanties inlichten over hoe ik op bepaalde momenten ben en door te helpen met uitleg over stand van zaken en dergelijke.

Doorzettingsvermogen

Ik ben na veel praten en veel inzet gestopt met mijn cannabisgebruik en dingen begonnen langzaam maar zeker in positieve zin te veranderen. Na een hele lange weg en een hoop ups en downs, moest ik van de gemeente iets gaan ondernemen om uit de PW te komen. Persoonlijk was hier nog niet aan toe, omdat ik enorm veel dingen tegelijkertijd had lopen zoals de relatie met mijn dochter, maar ook persoonlijke dingen als mijn relatie en woonsituatie. Toch heb ik doorgezet. Ik ben toen gaan kijken bij het JPF(Jongeren Perspectief Fonds) en die stelde voor om of te gaan werken in combinatie met school of om naar school te gaan met eventueel stagedagen om bijvoorbeeld mijn studieschuld te laten bevriezen. Alleen voelde ook dit voor mij niet de juiste weg. Ik was van mening dat dit niet de oplossing was. Ik weet niet zo goed meer hoe, maar het JPF kwam niet van de grond en daar zat ik weer… bij de gemeente. De meneer achter het bureau stelde voor om zelf iets te gaan zoeken voor werk en als dat niet lukte dat hij wel wat voor me had. Zulke dingen in het leven moet je niet aan “iemand” overlaten. Ik ben toen bij mijn oude stagebegeleider gaan werken in de garage met de instelling terug te gaan naar school en daarnaast dit nog te combineren met werk. Eenmaal daar had ik het best naar mijn zin en bleek dat daar iemand werkte die net als ik, toch weer aan het werk was gekomen.

Hij werd begeleid door mevrouw Jilisen en zo werd ik door mijn toenmalige collega verwezen naar Scalabor om mijn werk geschiktheid te testen en te kijken wat voor banen nu bij mij zouden passen. Ook hier ben ik zonder verwachtingen naar toe gegaan en ben ik actief mee gaan doen. Ondanks dat er de eerste dag een miscommunicatie was, waardoor mijn motivatie enorm kelderde en de zin er bij mij alweer af was (ik dacht: “Weer iets wat niet werkt”), is dit uiteindelijk goed gekomen en werd er mij niks verweten.

Ontdekking

Gemotiveerd ben ik de volgende dag opnieuw naar Scalabor toe gegaan. Hier heb ik een aantal testen moeten doen en hebben we gekeken naar wat er bij mij past, waar mijn interesses liggen, wat ik leuk vind en wat mijn goede/slechte kwaliteiten zijn. Hier kwam uit dat mijn denk/werk niveau best hoog lag en dat bleef niet ongezien. Ik was achteraf niet verbaasd, aangezien ik mijn uiterste best deed om dit te laten slagen. Ik hield in mijn hoofd dat dit een kans was die één keer in je leven voorbij komt, zodat ik het serieus zou nemen en hoe dan ook zou laten slagen. Er werd goed rekening gehouden met mijn mindere kwaliteiten en ook met de goede. Ik kreeg bepaalde opties van werkplekken om uit te kiezen om daar te beginnen met werken en wennen aan dat ritme. Zo leek het me erg leuk om in het tuincentrum Intratuin te gaan werken. Eenmaal daar werd er gekeken naar wat nu realistische uren waren die ik zou kunnen werken en wat voor mij haalbaar en daarnaast ook reëel zou zijn.

Transformatie

Ik had een prima werkgever, een zeer aardige meneer die erg schappelijk en meedenkend was. Erg leuke collega’s, waar iedereen geaccepteerd wordt zoals hij is. Ik had alleen geen uitdaging. Ik heb dit aangegeven bij mevrouw Jilisen en zij heeft samen met mijn leidinggevende gekeken of hier wat aan te doen was, maar ik vond het nog steeds geen uitdaging. Dingen waren te simpel, waardoor ik mij ging vervelen en daardoor viel ik dan terug in mijn oude patroon: ontwijken en ontlopen. Gelukkig had mevrouw Jilisen niet stilgezeten in de tussentijd en had ze mij gevraagd of ik het zag zitten bij een bedrijf te werken waar ze meerdere mensen vanuit Scalabor had zitten. Wel had ze de twijfel of dit een goede keus was, aangezien het niet heel lekker liep bij de Intratuin. Ik ben erg blij dat ze me het voordeel van de twijfel heeft gegeven. Ik kreeg de kans mezelf hier te ontwikkelen en een ritme op te bouwen dat ik hiervoor nooit heb gehad. Dit allemaal terwijl ik onder bewind stond. Het voelde alsof ik minder was dan de rest, omdat ik voor een week geld stond te werken. Gelukkig waren het toen geen volle dagen, anders had ik het nog zwaarder gehad. Ik hield voor ogen dat dit allemaal voor een betere toekomst was en dat niet alles in één dag verandert. Samen met collega’s waarmee ik goed kon lachen en samenwerken, maar ook met een hele fijne leidinggevende heb ik doorgezet en heb ik het volgehouden.

Ik kreeg de ruimte en de tijd om te groeien en te leren omgaan met mindere kwaliteiten. Ook leerde ik omgaan met negatieve dingen zoals teleurstelling, maar ook te laat komen of wanneer het een keer tegenzit, toch weer je zelf op te pakken en door te gaan. Na een aantal maanden “oefenen” en inzet heb ik mijn arbeidscontract getekend voor een onbepaalde tijd en ga ik inmiddels jaren met heel veel plezier naar mijn werk.

Levensles: Bereikbaar Doel

Ik heb geleerd dat ondanks de lange en zware weg, alles wat je wilt bereiken, te bereiken is. Zolang je zelf echt wilt en niet omdat iets moet. Niets verandert in een dag, het kost veel tijd, energie en inzet om te komen waar je wilt zijn. Maar met de juiste instelling en positieve wil kan het allemaal bereikt worden. Ik was altijd van mening dat ik alles zelf moest oplossen en dat gaf mij het gevoel dat het onmogelijk was. Met de mensen om mij heen en natuurlijk ikzelf. Ik ben er nog niet zeker van, maar al een heel eind op weg en er is weer licht aan het einde van de tunnel. Ik heb deze mensen allemaal bedankt voor het bijstaan en steunen van dit proces, wat ervoor heeft gezorgd dat ik weer op de juiste weg ben. Ik ben enorm dankbaar, het is werkelijk ongelofelijk wat je kunt bereiken in een hele korte tijd.