Naar de inhoud

Zoekresultaten

Een week vol succes, erkenning en inclusie (blog)

Het succes van de Werkbrigade

Vorige week schreef ik al even over het persbericht dat de gemeente Arnhem verstuurd had naar aanleiding van de Werkbrigade, de pilot waarbij 49 werkzoekenden 2 jaar lang bij Scalabor in dienst zijn geweest en nu uitstromen naar reguliere werkgevers. Een pilot die perfect past bij de aanbeveling die onderzoeksbureau Berenschot onlangs deed aan het Ministerie van Sociale Zaken dat er iets gedaan moet worden voor al die mensen die in deze arbeidsmarkt tussen wal en schip vallen. Mensen voor wie beschut werk niet passend is, maar die ook (nog) niet bemiddeld kunnen worden naar reguliere banen. De werkbrigade is een hele mooie – en nu dus ook een bewezen succesvolle – manier om juist deze medewerkers zekerheid te bieden via het sociaal ontwikkelbedrijf, wat langer te begeleiden en tegelijkertijd werkgevers te ontzorgen. 

 

Belangstelling vanuit de Tweede kamer

Deze week pikte de Gelderlander het persbericht op en berichtte uitgebreid in haar editie van afgelopen maandag. Dit resulteerde op dinsdag dat er in de Tweede Kamer vragen werden gesteld aan de minister over deze pilot: hoe zit de Werkbrigade in elkaar? Wat is de reden van het succes? En wat is ervoor nodig om deze aanpak ook in de rest van Nederland in te zetten? Vervolgens kreeg ik woensdag de vraag van het Ministerie om meer informatie te verschaffen over de Werkbrigade! We vragen al lang aandacht voor de groep werkzoekenden die door de invoering van de participatiewet onvoldoende begeleid worden naar passend werk. Hoe gaaf is het dat daar nu, mede door ons initiatief, stappen ingezet worden! Heel fijn en de vragen van de minister heb ik natuurlijk dan ook direct beantwoord. 

 

Arnhemse raadsleden verkennen de wereld van Scalabor

Fijn ook dat later in de week een groot aantal raadsleden uit Arnhem de tijd nam om bij Scalabor langs te komen om bijgepraat te worden over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, inclusiviteit als gedeeltelijke oplossing voor krapte en onze activiteiten op het gebied van beschut werk, begeleid werk, arbeidsontwikkeltrajecten en bemiddeling. De Werkbrigade kwam ook hier natuurlijk aan de orde waarbij we het pleidooi hebben gehouden om niet alleen naar de kosten van arbeidsontwikkeling op de gemeentebegroting te kijken, maar vooral ook naar de maatschappelijke opbrengsten. Die zijn namelijk heel goed te meten. Maar de raadsleden moeten het niet alleen van mij aannemen, maar het vooral horen van onze medewerkers. En dat hebben ze gedaan door in gesprek te gaan met medewerkers en traject deelnemers in onze nieuwe jongerenafdeling, bij de afdeling e-fulfilment, de kerstpakketten afdeling, in het opleidingsrestaurant De Proeftuin en in de Intratuin. Zoals gezegd, fijn dat ze hier de tijd voor vrij wilden maken. Wat mij dan overigens wel weer opvalt is dat de partijen die de mond vol hebben van sociale zekerheid en de partijen waar veel van onze medewerkers op gestemd hebben, niet aanwezig waren en ook nog nooit langs zijn geweest. Blijkbaar is er toch een verschil tussen iets roepen en daadwerkelijk ook iets doen.

 

Een van de leukste dagen van het jaar: kerstbomenverkoop

Mooie ontwikkelingen dus, maar de beste dag moest nog komen: op zaterdag mocht ik namelijk mijn collega’s in de Intratuin helpen met de verkoop van kerstbomen. Inmiddels is dit toch wel een traditie geworden: de zesde keer alweer. Zonder overdrijven een van de leukste dagen van het jaar. Het is druk, klanten zijn in een goede bui en het team gaat er vol voor. Ik weet (nog) niet hoeveel bomen we verkocht hebben, maar het waren er weer een heleboel. En niet alleen bomen, de hele winkel was de hele dag flink druk. Echt top om zo een dagje met collega’s mee te werken en geloof me, de enige met een beperking was ik. De medewerkers slepen de hele dag met de bomen, daar waar ik er af en toe achteraan sjokte. En ze hadden vast ook minder spierpijn dan ik de dag erna ;). Wat mij overigens altijd opvalt in de Intratuin is dat weinig mensen weten dat de winkel van Scalabor is. Mensen die zich dan echt afvragen wat ik daar doe bij de kerstbomen en die verbaasd zijn wanneer ik vertel dat het onderdeel is van het sociaal ontwikkelbedrijf. Maar eigenlijk is die onwetendheid natuurlijk een heel groot compliment en het beste bewijs dat inclusiviteit heel goed werkt!