Naar de inhoud

Zoekresultaten

Selda, schoonheidsspecialiste:’‘Een verzorgd uiterlijk geeft mij kracht’

Daar sta je dan, met twee kleine kinderen, in een stad die je tien jaar geleden verliet voor een leven in het buitenland met je inmiddels ex-man. Wat nu? Selda Soyak wist het wel: hoofd omhoog en opnieuw beginnen. ‘Iets in mij zei: je moet gewoon doorgaan.’

Ze droeg toen een zware rugzak, legt Selda uit. De scheiding van haar man, die een geestelijke ziekte bleek te hebben, en de onverwachte terugkeer naar Arnhem met twee kleine kinderen die niet eens Nederlands spraken, het was een moeilijke periode. Gelukkig voelde ze zich hier thuis, de stad die ze tien jaar geleden had verlaten. “Ik ben hier geboren en getogen. Maar op dat moment begon ik weer helemaal bij nul.” Geen huis, geen werk. Daar kwam gelukkig snel verandering in, want Selda is geen type om bij de pakken neer te zitten. Nee, ze wilde aan de slag. Daarom zocht ze contact met een buurtregisseur. “Ik kreeg wel een uitkering, maar ik wilde liever werken. Daarom trok ik aan de bel. Kennelijk had de gemeente me over het hoofd gezien. De buurtregisseur heeft me doorverwezen naar Scalabor, om me te helpen een baan te vinden die goed bij me past.”

Werken met mensen

Ze ging stages lopen bij verschillende bedrijven, gewoon om weer wat werkervaring op te doen en in het ritme te komen. “Tien jaar geleden werkte ik in de bruidsmodezaak van mijn oom. Geweldig vond ik dat, vrouwen adviseren over hun perfecte bruidsjurk. Ik was gewend om in winkels te werken, maar ik was natuurlijk wel jaren uit de arbeidsmarkt.” Ze deed administratief werk en werkte in een callcenter. Niet haar droombaan, maar goed, ze maakte er wat van. “Iets in me zei: je moet dingen uitzoeken, je moet iets proberen, je moet door.’”Samen met de buurtregisseur en Scalabor ging ze uitzoeken waar haar talent ligt, wat ze écht graag wil doen. Iets met mensen, schoonheid, verzorging? Ja, dat past helemaal bij mij. Ik heb mezelf altijd goed verzorgd, ik zorg dat mijn haar mooi is, ik hou van make-up. Voor mij heeft het te maken met respect en liefde voor jezelf. Ook toen ik me verdrietig voelde, zorgde ik goed voor mezelf. Dat geeft me kracht, anders zou ik down raken.” Ze regelde een stage bij een kapsalon en daar, via een vriendin, kwam ze in contact met een nieuwe schoonheidssalon. Ze kon meteen beginnen. “Ik wil eerst stage lopen, heb ik gezegd. Want ik wist niet genoeg van schoonheidsbehandelingen om meteen massages te geven of om gezichtsbehandelingen te doen. Gelukkig wilde de gemeente een deel van de opleiding betalen. Mijn nieuwe werkgever droeg ook bij. Ik heb allemaal cursussen gevolgd. En na een half jaar meekijken en meehelpen durfde ik het aan, ik kon het zelf.”

Rust en kalmte

Het is een kwestie van talent, zegt Selda. “Mensen zeggen tegen mij: jouw handen geven mij rust. En ik zal je eerlijk vertellen, ik ben natuurlijk een professionele schoonheidsspecialist, maar ik word zelf ook kalm en rustig als ik zo’n behandeling geef. Best fijn, want als alleenstaande moeder is mijn leven erg druk.”

Mensen gaan stralend de deur uit bij Selda. En zelf straalt ze ook. Kan het nog mooier? “Ik heb hier echt mijn plek gevonden. En weet je wat zo vreemd is? Dit is in dezelfde straat als waar ik in de bruidsmodezaak werkte voordat ik Nederland verliet. Het heeft zo moeten zijn, de cirkel is weer rond.”

Lonneke Kuijper van Scalabor begeleidde Selda bij het zoeken naar een nieuwe loopbaan. “We voeren dan coachingsgesprekken en spelen bijvoorbeeld een talentenspel om uit te zoeken wat iemands mogelijkheden, talenten en interesses zijn. Ging het gesprek over schoonheid, dan bloeide Selda helemaal op. Dus dat zijn we verder gaan uitzoeken. Ze regelde zelf een leer-werkplek bij een kapsalon en kwam uiteindelijk bij een schoonheidssalon terecht. Daar heeft ze achter elkaar allemaal certificaten en diploma’s gehaald. Ben ik verbaasd dat Selda zo op haar plek is op haar nieuwe baan? Absoluut niet. Eigenlijk had ik het meteen kunnen weten: ze ziet geweldig uit, ze heeft een goede smaak en het is gewoon een prachtig mens.”

Bron: Inclusief Magazine 2023