Inclusiviteit in de arbeidsmarkt (blog)
De gouden regel
Toen ik nog als hotelier in het buitenland werkte, was de gouden regel dat je over twee onderwerpen nooit sprak met je medewerkers en met gasten: religie en politiek. Reden daarvoor was dat iedereen zijn eigen mening mag hebben en dat wanneer je het niet met elkaar eens bent, je er nooit uitkomt. Ik ga dan ook niets schrijven over de uitkomst van de verkiezingen afgelopen week. Uiteindelijk moeten we vanuit Scalabor met alle partijen door een deur wanneer we de arbeidsmarkt en het systeem daaromheen willen veranderen en dan doet mijn persoonlijke mening er niet zo toe.
Het belang van inclusiviteit
Waar ik wel mee worstel en waar ik mijzelf niet in kan vinden, gaat het onderwerp inclusiviteit aan. Binnen Scalabor werken we er met een heel gedreven team dagdagelijks om zo veel mogelijk mensen, onafhankelijk van hun achtergrond, opleiding, beperking, religie, geaardheid etc., te begeleiden naar zo passend mogelijk werk. Omdat we vinden dat iedereen een talent heeft moet je vooral kijken naar wat iemand wél kan, in plaats van wat iemand niet kan, omdat we vinden dat iedereen mee moet kunnen doen. Tijdens de verkiezingen hebben één op de vier kiezers laten weten hier anders in te staan en groepen uit te willen sluiten. Exclusiviteit in plaats van inclusiviteit. In hoeverre is dat wat wij doen en waar wij voor staan dan nog van belang? Maar misschien is dit alleen maar een gevoel en moet ik mij op de feiten baseren in plaats van op sentimenten.
De toekomst van de arbeidsmarkt
Om die reden ben ik dit weekend door de partijprogramma’s gegaan van de partijen waarvan verwacht wordt dat ze – al dan niet in een gedoogconstructie – een coalitie aangaan. Wat willen ze nu ten aanzien van de arbeidsmarktinfrastructuur en van inclusiviteit? De PVV schrijft in haar programma dat ze “sociaal en beschut werk voor mensen met een arbeidsbeperking willen beschermen”. De VVD is van mening dat iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt verdient ongeacht leeftijd, geslacht of afkomst. Mensen in de bijstand moeten veel actiever door gemeenten geholpen worden richting werk. De nieuwe partij NSC van Pieter Omtzigt geeft aan in het programma dat eind oktober verscheen, dat het voor werkgevers aantrekkelijk en eenvoudiger moet worden om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Het aantal beschutte plaatsen in de sociale werkvoorziening moet worden uitgebreid, er moeten meer van werk-naar-werk trajecten komen en werk moet lonen. Tenslotte streeft de BBB ernaar dat mensen die nu op afstand van de arbeidsmarkt staan actief gekoppeld worden aan passend werk en dat er gekeken moet worden wat iemand wél kan.
Definitie van inclusiviteit
Op zich dus allemaal standpunten waar een sociaal ontwikkelbedrijf goed mee uit de voeten kan. En wanneer een coalitie een optelsom van standpunten is, dan kom je tot meer activiteiten om kwetsbare werkzoekenden naar passend werk te begeleiden en meer beschutte werkplekken voor degene voor wie de reguliere arbeidsmarkt (nog) niet passend is. Maar dan moeten we het wel eens zijn over de definitie van inclusiviteit: voor iedereen en niet voor iedereen behalve.
Het Inclusief Werkgeversnetwerk Samen voor een Baan jaarevent
Komende week vindt het jaarevent plaats van het Samen voor een Baan inclusief werkgeversnetwerk waar Scalabor, naast het WSP en UWV, deel van uitmaakt. Tijdens het evenement komen ruim 150 werkgevers uit de regio bij elkaar om voorbeelden te delen van een arbeidsmarkt waarin iedereen mee kan doen. Waarbij inclusiviteit van belang is voor eigenwaarde, bestaanszekerheid en de krappe arbeidsmarkt. Tijdens dit evenement wordt ook de inclusief werkgever van het jaar gekozen en verschijnt de lustrumeditie van het Inclusief Magazine met een tal van mooie voorbeelden. Een belangrijke boodschap is dat inclusiviteit in plaats van exclusiviteit leeft in de regio. Want wat Scalabor en al onze partners in het Samen voor een Baan netwerk doen, daar blijven we ons voor inzetten!