Eenvoudige oplossingen: Column Marcel Hielkema
“We moeten meer mensen betrekken bij de grote uitdagingen van onze tijd: duurzaamheid, woningbouw, energietransitie en veiligheid. Daarom is het niet langer een kwestie van óf werkgevers inclusief moeten werken, maar hóe ze dat moeten doen.” Onze directeur Marcel Hielkema, benadrukt dit in zijn column voor Cedris.
Er zijn op dit moment 123 vacatures voor iedere werkzoekende. En die krapte houdt voorlopig nog wel aan; naar verwachting zelfs de komende 30 jaar. Als we de grote uitdagingen van onze tijd – verduurzaming, woningbouw, energietransitie en veiligheid – willen aanpakken, moeten we zoveel mogelijk mensen die nu nog langs de kant staan naar werk begeleiden.
De vraag is dus niet langer óf werkgevers inclusief moeten werken, maar hóe ze dat moeten doen. De bijna 100 sociaal ontwikkelbedrijven in ons land hebben hierin een belangrijke taak. Zij kunnen via een paar eenvoudige oplossingen namelijk tienduizenden mensen extra begeleiden naar passend werk. Daar ligt hun kracht. Ontwikkelbedrijven bemiddelen nu bijvoorbeeld met leerwerktrajecten al duizenden mensen per jaar naar een baan bij reguliere werkgevers. Ze bieden al integrale werkzoekenden- en werkgeversdienstverlening aan. Het zou dan ook logisch zijn als zij een centrale rol krijgen in de nieuw op te richten regionale werkcentra.
Een andere manier om meer mensen actief op de arbeidsmarkt te krijgen, is het handhaven van de doelstelling voor de regeling Nieuw Beschut. Deze regeling is er voor mensen voor wie de reguliere arbeidsmarkt (nu nog) een stap te ver is. Zij komen dan in dienst in de beschutte werkomgeving van sociaal ontwikkelbedrijven. Maar de gemeentebudgetten die dit moeten ondersteunen zijn niet geoormerkt, waardoor nu slechts 67% van de mensen met deze indicatie ook echt aan het werk is. Er is dus nog een grote slag te slaan als het Rijk deze doelstelling handhaaft.
Wat er dan ‘overblijft’ is een grote groep mensen die tussen wal en schip vallen. Zij hebben geen beschutte werkomgeving nodig, maar de reguliere arbeidsmarkt is nog te hoog gegrepen. Werkgevers willen hen graag helpen, maar kunnen niet voldoen aan de begeleidingsbehoefte. Of ze vinden het risico van een vast contract te groot, of ze worden afgeschrikt door de grilligheid van de loonkostensubsidie.
Ook voor deze groep ligt weer een grote rol voor sociaal ontwikkelbedrijven. Zij kunnen die zekerheid en begeleiding wél geven. Bijvoorbeeld door werkzoekenden met begeleiding te detacheren. Of aan te nemen in het eigen bedrijf, met de loonkostensubsidie op 50%. Omdat die gemiddeld op 54% ligt, blijft er zo geld over voor verminderd arbeidsvermogen en de hogere begeleidingsbehoefte.
Kortom: er zijn een flink aantal eenvoudige oplossingen waardoor ontwikkelbedrijven in hun kracht worden gezet. En die er, nog belangrijker, voor zorgen dat veel meer mensen aan de slag kunnen met de uitdagingen van vandaag en morgen!