Naar de inhoud

Zoekresultaten

Problemen én de oplossingen

Voor sommige problemen is het heel lastig om een oplossing te vinden en voor andere is het vaak een stuk eenvoudiger.

Zet sociaal ontwikkelbedrijven in!
Neem het artikel dat NU.nl vrijdag 17 februari jl. publiceerde met de kop ‘kwetsbare werkzoekenden krijgen vaak onvoldoende ondersteuning’. Kern van dit artikel is dat gemeenten – naast dat ze ook heel goed werk doen – vaak te weinig tijd hebben om kwetsbare werkzoekenden te begeleiden naar werk. Reden is dat de administratie veel tijd vraagt, het systeem ingewikkeld is terwijl ook gemeenten te kampen hebben met te weinig personeel. De oplossing ligt hier echter voor de hand; zet de sociaal ontwikkelbedrijven in. Zij hebben de infrastructuur, de kennis, de ervaring en het werk en zijn bovendien de enige die werkzoekenden- en werkgeversdienstverlening in huis hebben.

Zinloze discussies
Doordat het aantal WSW-medewerkers bovendien alleen maar afneemt door de komst van de participatiewet, is er capaciteit beschikbaar die nu onvoldoende benut wordt. In plaats van hier vol gebruik van te maken – en dus kwetsbare werkzoekenden te helpen richting een arbeidsmarkt die schreeuwt om mensen – verzanden we in discussies over de oprichting van regionale werkcentra, de hoogte van inzetbaarheid gekoppeld aan loonwaardemetingen en de financiering van regelingen voor nieuw beschut. In onze regio komt daar dan ook nog de – in mijn ogen – zinloze discussie bij over het feit of Scalabor nu wel of niet het arbeidsontwikkelbedrijf voor heel Midden-Gelderland is, of alleen van Arnhem, of commercieel danwel publiek. Hou daar mee op en laten we doen wat we moeten doen om zoveel mogelijk mensen te begeleiden naar werk en zoveel mogelijk vacatures in te vullen!

Kamermotie
Heel blij was ik dan ook van het nieuws dat de Tweede Kamer besloten had dat sociaal ontwikkelbedrijven aangesloten moeten worden op het regionale mobiliteitsteam (RMT). Natuurlijk moet dat, het is meer dan logisch omdat alle kennis, expertise en de benodigde infrastructuur in de regio al voorhanden is binnen het sociaal ontwikkelbedrijf. Doodzonde alleen dat we dit niet gewoon in de regio hadden kunnen regelen, maar dat er een Kamermotie voor nodig was.

Regeling Nieuw Beschut
Toen oud-burgemeester Pauline Krikke en Caner Duman, onze nieuwe aandeelhouder vanuit de gemeente Arnhem, de lege ruimten bij Scalabor zagen, vroegen zij zich beide af of er dan geen mensen meer zijn die beschut werk nodig hebben? Natuurlijk zijn die er! Je kunt een wet wel afschaffen, maar dat betekent niet dat de mensen er niet meer zijn. Gelukkig heeft de gemeente Arnhem net besloten om meer in te gaan zetten op de regeling Nieuw Beschut, die het voor een aantal mensen mogelijk maakt om wel weer bij Scalabor aan de slag te gaan. (Het Rijk is hier overigens heel duidelijk in en heeft doelstellingen voor alle gemeenten gesteld. Laten we dan ook hopen dat andere gemeenten snel volgen.)

Ingewikkelde maatschappij
Met Minister Schouten mocht ik afgelopen week overigens op werkbezoek namens Kinderhulp. Daarbij hebben we het lang gehad over stijgende armoede in Nederland als gevolg van inflatie, maar ook als gevolg van de steeds ingewikkelder wordende maatschappij. Wat het ministerie – en ook gemeenten – lastig vinden, is om dié mensen te vinden die assistentie kunnen gebruiken. Er zijn best veel regelingen en een heel aantal mensen wordt daarmee ook geholpen, maar er blijven ook veel mensen buiten beeld. Ook hier kunnen sociaal ontwikkelbedrijven hun steentje bijdragen; wij bereiken immers veel inwoners binnen onze infrastructuur, hebben eigen budgetcoaches en maatschappelijk werkers, vertalen regelingen naar begrijpelijke taal en bieden verschillende trainingen op het gebied van financiële redzaamheid en geletterdheid aan. Zet ons dus in!

Gelrepas
Overigens draagt het goede initiatief van Arnhem, dat minima met een Gelrepas voor 15 euro gebruik kunnen maken van de bus, ook bij om de kosten voor mensen die het financieel moeilijk hebben te drukken. Alleen erg jammer dat de pas slechts na 09.00 uur te gebruiken is. Hoe mooi zou het zijn, wanneer ook onze medewerkers en deelnemers aan arbeidsontwikkeltrajecten hier gebruik van zouden kunnen maken… Het zou toch mogelijk moeten zijn om hier snel een eenvoudige oplossing voor te vinden. Toch, gemeenten?