Naar de inhoud

Zoekresultaten

Jakob vindt baan waar hij eerder alleen van kon dromen

Jakob: “Deze baan gaat echt mijn leven veranderen!”

Vanaf 2018 zit Jakob in een traject bij Scalabor. Vanwege (privé)omstandigheden heeft dit een tijdje stilgelegen. Totdat alles de afgelopen maanden ineens heel snel gegaan is. Hierdoor kan Jakob binnenkort aan de slag bij de Belastingdienst. Jakob en zijn bemiddelingsconsulent Saskia van Ende vertellen over het bijzondere proces.

In ‘t kort

  • Jakob is een betrouwbare, harde werker.
  • Tijdens zijn werk bij PostNL wordt hij opgenomen in het doelgroepregister.
  • Hierdoor komt hij opnieuw in aanmerking voor banen op zijn werk- en denkniveau waar hij eerder alleen van kon dromen.

Start bij Scalabor
Jakob wil weer aan de slag en komt daardoor bij Scalabor terecht. Het liefst krijgt hij een baan waar hij tot aan zijn pensioen kan blijven. Jakob: “In het begin heb ik vooral trainingen gevolgd. Ik zoek werk dat echt bij me past. Iets wat ik fysiek goed aankan en wat op mijn werk- en denkniveau aansluit. Doordat ik een bijzonder traject heb doorlopen bij Scalabor, is dat gelukt.”

Bijzonder traject
Saskia legt uit wat er zo bijzonder is aan het traject dat Jakob doorlopen heeft: “Op een gegeven moment heeft Jakob gesolliciteerd op een baan bij PostNL en is aangenomen als sorteerder. Daar heeft hij laten zien dat hij een betrouwbare, harde werker is.” Jakob vult aan: “Ik wist in het begin al heel goed dat dit voor mij niet het eindstation moest zijn.” Saskia vervolgt: “Daarom hebben we ook afgesproken dat we hem zouden blijven begeleiden. Ik zou Jakob doorbemiddelen naar ander werk. Tijdens zijn periode bij PostNL vond daarnaast een loonwaardemeting plaats. Hierdoor werd Jakob opgenomen in het doelgroepregister.”

Jakob komt hierdoor ineens in aanmerking voor banen die beter bij hem passen. “Dat had ik eigenlijk niet meer verwacht. Vanwege mijn leeftijd en een cv die niet overeenstemt met de huidige arbeidsmarkt. Totdat ik de vacatures zag waar ik op kon solliciteren nadat ik was opgenomen in het doelgroepregister. Daar zag ik vacatures staan van allerlei overheidsinstellingen. Ik heb vroeger al eens bij de gemeente gewerkt. En doordat ik ook ervaring heb met ondernemen, leek de functie bij de Belastingdienst op de afdeling omzetbelasting mij interessant.”

Jakob & Saskia

Nieuwe werkplek
Na 14 maanden komt er voor Jakob dus een eind aan zijn werk bij PostNL. “Ik ben blij dat ik destijds aan de slag kon bij PostNL. Niet alleen omdat ik daardoor weer aan het werk kon, maar ik had ook weer aanspraak met collega’s. ”Saskia vult aan: “Ondanks dat het misschien niet de baan was waar je op hoopte, heeft het je uiteindelijk heel veel gebracht. Dat vind ik heel sterk!”

Dit jaar start Jakob met zijn nieuwe baan, bij de Belastingdienst. Jakob: “Hier kijk ik echt naar uit. Ik start met een werkweek van 24 uur. Waarbij ik kan doorgroeien naar een werkweek van 36 uur. Dat voelt heel goed, want dat heb ik vroeger ook altijd gedaan.”

“De Belastingdienst biedt kansen om door te groeien”

Kans op ander leven
Het traject dat Jakob doorloopt betekent niet alleen veel voor zijn loopbaan. Ook voor zijn privéleven. Jakob legt uit: “Mijn zelfvertrouwen groeit hierdoor. Ik kan met trots over mijn werk vertellen en krijg geen vervelende reacties meer. Daarnaast gaat mijn salaris er natuurlijk flink op vooruit. Daardoor heb ik ook minder financiële zorgen, dus meer ruimte voor mooie en leuke dingen. Ik ben blij dat het zo is gegaan, met dank aan de gemeente en Scalabor.” Saskia vult aan: “Ik denk ook dat dit écht een heel mooi voorbeeld is van wat er kan ontstaan uit een succesvolle samenwerking. Hierdoor hebben we Jakob een traject kunnen bieden dat écht bij hem past.”

Jakob kijkt met veel vertrouwen naar de toekomst. “Ik heb veel mogelijkheden om door te groeien bij de Belastingdienst. En het werk interesse

ert me. Daardoor zie ik het wel zitten om er tot aan mijn pensioen te werken. Ik ben echt toe aan een nieuwe uitdaging. Die pak ik dan ook met beide handen aan. Ik kan haast niet wachten om te beginnen!”