Naar de inhoud

Zoekresultaten

Iedereen doet mee #1000voorbeelden (blog)

Maand van de 1000 Voorbeelden
November is inmiddels traditiegetrouw de Maand van de 1000 Voorbeelden. Tijdens deze maand wordt in heel Nederland via allerlei activiteiten en events aandacht gevraagd voor inclusiviteit en inclusief ondernemen. Daar haken we vanuit Scalabor natuurlijk graag bij aan, want ook wij hebben allerlei voorbeelden van wat er wel kan in plaats van wat er niet mogelijk is.

 

Club di Scala
Om die reden lanceerden we afgelopen week dan ook de mini-documentaire over Club di Scala, onze samenwerking met Introdans en Artez. In dit filmpje zie je hoe een aantal van onze medewerkers repeteert voor een dansvoorstelling, onder leiding van choreograaf Adriaan Luteijn. Wanneer je de mini-documentaire nog niet gezien hebt moet je deze echt even hier kijken, je wordt er heel blij van! Naast dat je het talent van sommige van mijn collega’s ziet en ziet dat iedereen kan dansen, zie je ook hoe organisaties als Introdans en Artez maatschappelijk betrokken zijn. Ze meer doen dan voorstellingen in het theater en inclusiviteit omarmen. Er zijn in het verleden wel eens politici geweest die cultuur als linkse hobby omschreven of juist als iets voor de elite, maar dit filmpje laat wederom zien dat het voor iedereen is en dat we er niet aan moeten denken om in een stad te wonen waar geen divers cultureel aanbod is! Er zou geen mens willen wonen en geen bedrijf zou zich er willen vestigen!

 

Kennisplatform
Later in de week was Adriaan Luteijn gastspreker tijdens een bijeenkomst van ons kennisplatform bij de Provincie Gelderland. Het kennisplatform is een groep kennisintensieve organisaties die met elkaar ideeën en ervaringen uitwisselt over hoe inclusiviteit ook in hun organisaties zou kunnen werken. We denken wel eens dat inclusiviteit alleen werkt voor meer praktijkgerichte beroepen maar dat is dus niet zo, ook bij kennisinstellingen zijn er legio mogelijkheden als je maar wilt. Het onderwerp van deze bijeenkomst was competentiegericht werken en Adriaans voorbeelden daarvan zorgden voor veel inspiratie bij de deelnemers. Als er nog organisaties zijn die zich willen aansluiten bij dit specifieke platform dan hoor ik het overigens graag: hoe meer we kunnen delen ten aanzien van dit onderwerp hoe beter.

 

Vaardigheden
Competentiegericht werven – of eigenlijk het selecteren op vaardigheden in plaats van op diploma’s – kwam ook aan de orde tijdens de presentatie van de jaarlijkse rapportage van het UWV over de stand van de arbeidsmarkt in de regio. Dit regio in beeld rapport benadrukt wederom de enorme krapte op de arbeidsmarkt waar we mee te maken hebben, maar ook de mogelijkheden die er nog zijn voor werkgevers en werkzoekenden die op zoek zijn naar mensen c.q. naar een baan. Www.werk.nl is een van de tools die hiervoor beschikbaar zijn. Hier kunnen werkzoekenden hun cv uploaden en naar alle beschikbare vacatures zoeken. Werkgevers kunnen door al die cv’s bladeren en de geschikte kandidaat vinden. Het zoeken kan daarbij ook op vaardigheden plaatsvinden wat het bereik enorm vergroot.

 

Digitale Werkplaats
Zaak is wel dat gezorgd wordt dat zoveel mogelijk cv’s van werkzoekenden ook daadwerkelijk in het systeem staan. Daar kan de nieuwe Digitale Werkplaats van Scalabor een belangrijke rol in spelen doordat we daar werkzoekenden begeleiden met het opstellen van hun cv en het plaatsen van het cv op Werk.nl. Het is zeker een handige service voor mensen die digitaal niet zo vaardig zijn. Sinds vorige maand zetten we deze service standaard in voor iedereen die een programma volgt bij Scalabor. We hopen de dienstverlening binnenkort ook uit te breiden voor alle werkzoekenden in de regio die wel wat hulp kunnen gebruiken.

 

Inclusiviteit veelvuldig aan bod
Naast al deze activiteiten kwam het thema inclusiviteit ook nog veelvuldig aan bod, tijdens mijn ontmoetingen afgelopen week met Richard Brenkman van de Onderwijsspecialisten en Rob Kolner van het FNV. Maar ook tijdens het bezoek van een groep topambtenaren van verschillende ministeries aan onze fietsenwerkplaats Scalabikes, hebben we natuurlijk de kansen van denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen extra onder de aandacht gebracht. Een mooi begin van onze activiteiten in het kader van de Maand van de 1000 Voorbeelden.

 

Jaarevent Ondernemen met Impact
Maar ook opmaat naar het grootse Inclusief Werkgeversnetwerk Samen voor een Baan Jaarevent, dat we op 23 november a.s .in samenwerking met UWV, WSP en de stichting Inclusief Midden Gelderland organiseren. Het event wordt gehouden op het Vitesse trainingscentrum op Papendal. Tijdens dat event worden inclusief werkgevers in het zonnetje gezet, horen we wat een voetbalclub als Vitesse allemaal aan inclusiviteit doet, wordt de vierde editie van het Inclusief Magazine gepubliceerd, wordt de Inclusief Werkgever van het jaar bekend gemaakt en wordt de scriptieprijs Inclusiviteit 2022 uitgereikt.

Ben je werkgever en wil je hier graag bij aanwezig zijn: je bent van harte welkom en kan je hier aanmelden.