Verbinden: een van onze belangrijkste opgaven (blog)
Aan de Slag personeelsdiensten bestaat 5 jaar! Afgelopen week vierden we het eerste lustrum van deze tak van Scalabor. Deze tak is gespecialiseerd in het detacheren van medewerkers uit de Participatiewet naar reguliere werkgevers.
SPANNEND
Veel werkgevers zijn bereid om iemand met wat meer afstand tot de arbeidsmarkt, of met een grotere begeleidingsbehoefte aan te nemen. Tegelijkertijd vinden velen het ook wel weer spannend om dat direct in vaste dienst te doen: wat als het toch niet werkt? Is een medewerker niet veel meer ziek? Hoe ga ik om met alle administratie die hierbij komt kijken? Om die drempel van onzekerheid weg te nemen, neemt Aan de Slag de medewerkers in kwestie de eerste tijd zelf in dienst en detacheert ze dan bij de werkgever.
WERKGEVER ONTLASTEN
Daarbij nemen we het risico op ons, maar ook het hele papierwerk waardoor we de werkgever ontlasten. Ook kan begeleiding aangeboden worden in de vorm van jobcoaching en heeft de
medewerker altijd een vangnet waar hij op terug kan vallen. Omdat Aan de Slag een stichting is en dus geen winstoogmerk heeft, kan deze vorm van dienstverlening tegen lage kosten worden aangeboden. Wat we vervolgens zien is dat het merendeel van de medewerkers na een tijdje alsnog bij de werkgever zelf in dienst wordt genomen.
CADEAU
Zijn we gestart in 2017 met 20 gedetacheerde medewerkers, worden er op dit moment 170 werknemers gedetacheerd. En in de tussentijd zijn er honderden mensen naar een vaste baan begeleid. Alle reden dus om het eerste lustrum te vieren en de twee drijvende krachten achter Aan de Slag, Annemieke en Jaenet, in het zonnetje te zetten. Als cadeau was er een nieuw logo en een nieuwe website ontwikkeld, zodat we helemaal klaar zijn voor de komende vijf jaar!
ADVIEZEN
Om nog meer mensen naar zo passend mogelijk werk te begeleiden kregen we afgelopen week allerlei adviezen van onze stagiair Yentl. Scalabor heeft zelf geen beleidsmedewerker
in dienst. Dus hadden we zes maanden geleden Yentl van PIT (Publiek Innovatief Talent) gevraagd om voor ons alle ontwikkelingen ten aanzien van wetgeving en subsidies te volgen. Maar ook eens goed te kijken binnen en buiten het bedrijf naar mogelijkheden en de best practices die we zouden kunnen benutten. De uitkomst was een heel goede en duidelijke inventarisatie, met allerlei actiepunten. Die kunnen we op korte termijn implementeren waardoor we gemeenten nog beter kunnen helpen met de begeleiding van hun inwoners.
KENNISLUNCH SAMEN VOOR EEN BAAN NETWERK
Tijdens de kennislunch van het Samen voor een Baan Inclusief werkgeversnetwerk ging het aan de hand van een inleiding van Anne Marije Buckens over het aannemen van 50-plussers. Hoe kan het dat zij in deze krappe arbeidsmarkt nog steeds moeite hebben om aan de slag te gaan, terwijl ze een brok aan ervaring meenemen? De kennislunch zorgde voor een mooie
discussie maar ook voor mooie voorbeelden van werkgevers die deze ‘hidden gems’ wel al hebben ontdekt!
FUTURE CITIZENS
Tijdens een bijeenkomst van Future Citizens, geïnitieerd door Toneelgroep Oostpool, ging het over het aannemen van statushouders. Ook hier waren weer hele mooie voorbeelden van statushouders die een enorme set aan vaardigheden meenemen en volgens mij zo bij bedrijven aan de slag kunnen.
VERBINDEN
Zo blijft een van onze belangrijkste opgaven het verbinden van gemeenten, werkzoekenden, werkgevers en onze dienstverlening op het gebied van ontwikkeling, ervaringsplekken, begeleiding en bemiddeling. Om op die manier nog meer mensen naar werk te begeleiden en vacatures in te vullen