Naar de inhoud

Zoekresultaten

Help daar waar het het meest nodig is (blog)

Financieel in de knel
Doordat overal de kosten stijgen komen steeds meer mensen financieel in de knel. Zo ook een aantal van onze medewerkers en deelnemers aan trajecten, die afhankelijk zijn van een uitkering. Dat heeft enerzijds te maken met de hoogte van het inkomen en anderzijds met de hoogte van uitgaven.

Aan de inkomenskant zien we nu dat in veel sectoren de lonen als gevolg van cao-afspraken stijgen. Een stijging die we ook hebben gezien in de cao’s voor de SW, Aan de Slag en Scalabor. Ook zijn er in de EU en in Nederland besluiten genomen om het minimumloon in de komende jaren te laten stijgen. Van belang is wel dat de werkgeverslasten niet navenant stijgen, zodat dit ook voor werkgevers betaalbaar blijft en dat medewerkers de stijging ook daadwerkelijk in hun portemonnee terugzien. Het lijkt me niet de bedoeling dat de salarisverhoging direct weer bij de belastingdienst moet worden ingeleverd of dat toeslagen gekort worden als gevolg van hoger loon.

 

Getroffen maatregelen
Ook zien we dat de overheid een aantal maatregelen heeft getroffen om mensen die het financieel steeds zwaarder hebben tegemoet te komen. Zo is bijvoorbeeld de accijns op benzine en diesel gedaald. Inmiddels is daar aan de pomp weinig meer van te merken. Je moet er niet aan denken wat de prijs zou zijn geweest zonder die verlaging! Nu merk je van die tegemoetkoming natuurlijk alleen maar wat wanneer je een auto hebt. Wanneer je altijd met het OV of de fiets gaat, heb je er niet zoveel aan.

 

Niet voor iedereen
Of wanneer je een elektrische auto rijdt. Maar dan heb je weer de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor de aanschaf van de auto, of van zonnepanelen om de auto op te laden. Maar wanneer je al een laag inkomen hebt, gaan ook deze subsidies waarschijnlijk aan je neus voorbij omdat een elektrische auto ook met subsidie nog veel te duur is. En woon je dan in een monumentale woning op de Geitenkamp of in een huurwoning van een corporatie, dan kan je ook helemaal geen zonnepanelen op je dak leggen. Met dit soort regelingen benadeel je dus eigenlijk de mensen met de laagste inkomens. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Hetzelfde geldt voor het plan om elektrische rijders lagere parkeerkosten te laten betalen. Wie denk je dat hier het meeste voordeel van heeft?

 

Geen afstemming
Een maatregel die wel echt ten goede komt aan diegene die het wel het hardst nodig hebben, is de energietoeslag van €800 voor huishoudens met een minimum inkomen. Jammer is het vervolgens wel dat iedere gemeente weer anders met de uitbetaling van deze gelden omgaat. Je moet het zelf aanvragen of het komt automatisch, je  krijgt het bedrag in een keer of in delen. Onze HR-afdeling heeft inmiddels een heel overzicht gemaakt van hoe het in de negen gemeenten waar onze medewerkers wonen, geregeld is. Maar dit kan toch ook niet de bedoeling zijn? Met de samenwerking in de Groene Metropoolregio en tal van portefeuillehoudersoverleggen had dit toch afgestemd kunnen worden, in het belang van onze meest kwetsbare inwoners?

 

Trap er niet in
In een maatschappij die steeds ingewikkelder wordt, wordt het steeds moeilijker om de juiste keuzes te maken. Zo heb ik collega’s gesproken die helemaal geen last hebben van stijgende energieprijzen: ze hadden gewoon hun maandbedrag verlaagd, waardoor de energietoeslag aan andere zaken, zoals een nieuwe flatscreen, kon worden uitgegeven. Of je gebruikt die €800 om in te zetten op allerlei goksites en online casino’s die zo leuk worden aangeprezen door al die aardige ex-voetballers. Die kun je toch wel vertrouwen!?

En over vertrouwen gesproken, steeds vaker hoor ik van medewerkers dat ze een appje of telefoontje krijgen van iemand die belooft na een paar eenvoudige handelingen een flinke som geld te storten. Op datingsites hetzelfde: je nieuwe vlam heeft even financiële hulp nodig! En wat dacht je van bitcoins en cryptomunten, ook al zo’n manier om snel rijk te worden. Vorige week niet, met een waardedaling van 50%! Trap er allemaal niet in! Er is geen manier om snel rijk te worden en de enigen die dat wel doen zijn diegenen die profiteren van de meest kwetsbaren in onze samenleving!

 

Drukker dan ooit
Om onze eigen medewerkers te helpen bieden we naast assistentie van een maatschappelijk werker ook de diensten van een budgetcoach aan. En die zijn op dit moment -helaas- drukker dan ooit. Ook helpen we onze werkbegeleiders om financiële problemen bij medewerkers te herkennen, het gesprek aan te gaan en hulp te bieden met verwijzingen naar het juiste loket. Belangrijker dan ooit.

 

Vanzelfsprekend
Maar de belangrijkste stappen in de preventie worden al in het onderwijs gemaakt: goede opleiding, geletterdheid en digitale vaardigheden zijn cruciaal in een steeds ingewikkelder wordende maatschappij. Sommige zijn best eenvoudig te maken: door op jonge leeftijd 15 minuten per dag te lezen verbreed je je woordenschat enorm en daar heb je ongelofelijk veel profijt van. Het is ook nog eens leuk.

Maar dan moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat iedereen toegang heeft tot boeken. Want is het vanzelfsprekend dat iedereen boeken heeft? Niet voor iedereen. Dus laat het Nationaal Fonds Kinderhulp bijna 3 miljoen kinderboeken door Nederland zwerven. Die boeken staan in kinderzwerfboekkasten door het hele land en afgelopen week mocht ik samen met de Commissaris van de Koning in Overijssel en de Burgemeester van Deventer, het 4850e zwerfboekstation openen in een school in een krachtwijk in Deventer. Daar waar men die boeken het meest kan gebruiken dus. Als je goed kijkt binnen Scalabor vind je zomaar ook twee stations met gratis kinderboeken!