Naar de inhoud

Zoekresultaten

Ongelofelijk dat de helft van 2020 alweer voorbij is. We kunnen terugkijken op de meest bijzondere maanden die ieder van ons ooit heeft meegemaakt.

BIJDRAGEN
Door aan het werk te blijven hebben we bewezen dat we een belangrijke bijdrage leveren aan onze samenleving; door openbare ruimte te onderhouden, scholen en zorginstellingen schoon te houden, een recordaantal klanten bij Intratuin te verwelkomen, de eerste mondmaskerfabriek te faciliteren, door in samenwerking met de Groene Rijders een stads hub te openen, door verpakkings- en stekwerk voor klanten te blijven uitvoeren en door bij nog veel meer bedrijven en organisaties te zorgen dat ze door konden blijven draaien.

SOCIALE STRUCTUUR
Misschien nog wel belangrijker, door open te blijven – onder veilige omstandigheden -hebben we kunnen zorgen voor de sociale infrastructuur die voor veel van onze collega’s zo belangrijk is. De gezamenlijke inzet heeft bijgedragen aan twee van onze doelstellingen; een goede werkgever zijn en – met wat overheidssteun – er financieel zo voorstaan dat we een recessie kunnen opvangen.

HET BELANG VAN WERK
Het aantal bijstandsgerechtigden neemt toe. Er is steeds meer behoefte aan omscholings- en begeleidingstrajecten. Deze expertise heeft Scalabor in huis. We zullen dit echter moeten doen in een uitdagende arbeidsmarkt, met minder beschikbare banen. Ik ben ervan overtuigd dat wij onze kennis, ervaring en netwerk zo kunnen inzetten dat wij een belangrijke bijdrage kunnen leveren om werkzoekenden te begeleiden naar werk. Want de crisis heeft ons -naast het belang van een goede gezondheid ook weer het belang van werk laten zien.

EEN CRISIS GAAT OOK VOORBIJ
De gehele omvang van de crisis is natuurlijk moeilijk te overzien. Een aantal dingen weten we wel zeker. Er zullen bedrijven ophouden te bestaan. Weinig bedrijven verwachten te groeien. Begrotingen zijn al lang overboord gegooid en er wordt niet meer gekeken naar resultaten uit het verleden. Bij veel bedrijven draait het nu om verliezen te beperken en te overleven. Want ook zeker is: crisissen gaan ook weer voorbij. We weten alleen niet hoelang het aanhoudt: 1 jaar, 2 jaar of misschien wel 5 jaar?

MEDEWERKERS BEHOUDEN
Organisaties die ook in mindere tijden blijven investeren – in mensen en middelen – komen er na een crisis weer sneller bovenop. Ze kunnen sneller inspelen op verbeterde marktomstandigheden. Afscheid nemen van medewerkers kost geld. Je verliest immers wat je hebt geïnvesteerd in deze medewerkers. Kosten die eigenlijk op de balans opgenomen zouden moeten worden. Vervolgens stijgen uitgaven voor uitkeringen, omscholing en
re-integratie. Kosten die op termijn via de belastingen altijd weer bij de onderneming terecht komen. Allemaal redenen om ook in mindere tijden medewerkers te behouden. Nog niet zo lang geleden was er een enorme krapte op de arbeidsmarkt en hadden bedrijven moeite om te groeien omdat ze geen personeel konden vinden. Die krapte komt er op termijn, alleen al vanuit demografisch oogpunt, weer aan: meer gepensioneerden, minder geboortes en minder migratie. Daarnaast neemt de woningnood toe, er moet dus gebouwd worden, de energietransitie gaat door en er zal een proces op gang komen van reshoring (terughalen van productie naar Nederland). En inmiddels hebben we ook wel geleerd dat er meer geïnvesteerd moet worden in de zorg. Kortom: er zal op termijn weer behoefte zijn aan meer medewerkers, terwijl er minder beschikbaar zullen zijn.

OPROEP VAN ALLIANTIE SAMEN WERKEN VOOR WERK
Ik steun dan ook van harte de oproep van de Alliantie Samen Werken voor Werk om snel maatregelen te nemen om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden of te krijgen. Met speciale aandacht voor het aan het werk houden van medewerkers met een arbeidsbeperking. Heel goed dan ook dat de provincie Gelderland afgelopen week 4 miljoen euro extra heeft vrijgemaakt om diegene die dit het meest nodig hebben te helpen op de arbeidsmarkt. Want deze crisis gaat ook weer voorbij en dan hebben we weer iedereen nodig. Vanuit economische perspectief en vanuit sociale overwegingen. Omdat dat de samenleving is die we moeten willen zijn. Juist nu moeten we door de crisis heen kijken en ons niet laten verleiden tot kortetermijnbeslissingen.