Naar de inhoud

Zoekresultaten

In de media: meer positiviteit bij nieuw Scalabor

Vandaag plaatste de Gelderlander een mooi artikel over Scalabor. Over de trots en het werkplezier onder onze collega’s, onze branchetrajecten en natuurlijk de enorme inzet van het team dat ook dit jaar weer bijna 50.000 kerstpakketten inpakt. Met uitspraken van onze eigen mensen, want die kunnen als geen ander vertellen over hun werk!


Bij Scalabor, het arbeidsontwikkelbedrijf voor Midden- Gelderland in Arnhem, zijn ze al volop in de kerststemming. In een vlot tempo vullen werknemers duizenden dozen met kerstpakketten.
Bron: Harry van der Ploeg, de Gelderlander

‘Je ziet steeds meer positiviteit en trots onder de mensen”, bevestigt directeur Marcel Hielkema van Scalabor. De oude werkvoorziening is passé, al zal er voor een groep mensen die dat nodig heeft altijd ‘beschut werk’ blijven.
Oudgedienden onder de werknemers zijn enthousiast over het nieuwe Scalabor, dat op 1 januari 2018 op de plaats kwam voor het oude Presikhaaf Bedrijven. Arbeidsvreugde en trots op wat ze samen doen viert hoogtij.

De voormalige sociale werkvoorziening kampte in het verleden met chronische tekorten. Politieke besluiteloosheid over de toekomst deed de sfeer ook geen goed. De bedrijfshallen aan de Driepoortenweg kampten met achterstallig onderhoud en een uitstraling die associaties opriep met sombere fabrieken uit het voormalige Oostblok. Licht, lucht en vrolijke kleuren hebben die associaties uitgewist.

Met pensioen
Hielkema constateert dat werkgevers op dit moment om personeel schreeuwen. ,,Aan die enorme vraag kan Scalabor steeds moeilijker voldoen.” De groep ouderen uit de tijd van de werkvoorziening neemt in snel tempo afscheid. Hielkema: ,,Er gaan per jaar zo’n 120 medewerkers met pensioen.” Tegelijkertijd melden zich nog te weinig mensen voor begeleiding naar werk via Scalabor, de zogeheten arbeidsmarkttrajecten.

Hielkema zet de 360 lopende trajecten en ‘10.000 mensen die nog niet meedoen aan het arbeidsproces’ in Gelderland-Midden tegenover elkaar om aan te geven dat er nog een lange weg te gaan is. Hij is blij met zorginstellingen die spijkers met koppen willen slaan met aangepast werk, met de schoonmaakbranche die mensen wil opleiden en een baangarantie bieden.

,,Onze trajecten in de eerste negen maanden tonen aan dat het werkt: 86 procent van de deelnemers heeft inmiddels een baan. We hopen dat gemeenten meer werkzoekenden aanmelden.”
Op de locatie van Scalabor in Lingewaard en de Intratuin Arnhem kreeg Hielkema onlangs nog een dringende boodschap mee. ,,Wanneer komen er weer nieuwe mensen? We hebben werk zat.”

Taakverdeling
De medewerkers aan de lopende band zijn ook prima te spreken over de afwisseling van ‘de staande en de zittende lijn’ waarin ze de taken verdeeld hebben. De staande lijn is bestemd voor lichte pakketten, de zittende voor de zware. Wijn, pasta, muesli repen en popcorn vormen een paar van de ingrediënten van de kerstpakketten. Blikvanger is dit keer een mandje dat om lekker fruit schreeuwt. ,,We doen het als team”, legt medewerker Patrick uit. ,,Sommige mensen kunnen het snel, anderen zijn wat minder snel. We verdelen de taken zodat iedereen kan meedoen. Het is een sociaal gebeuren. Het gaat erom dat je samen schik in hebt.”

Roep om meer trajecten naar werk
Er moeten veel meer trajecten komen om werklozen te begeleiden naar werk. Dat zegt directeur Marcel Hielkema van arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor in Arnhem. Hij constateert dat er nu 360 mensen worden opgeleid in een werktraject tegenover ‘10.000 mensen die nog niet in het arbeidsproces zitten’, terwijl bedrijven zitten te springen om personeel.